Cel puţin 11 oameni au murit şi peste 4.000 au fost răniţi, în urma exploziilor care au avut loc în mai multe regiuni din Liban. 400 dintre victime sunt în stare critică, potrivit ministrului Sănătăţii din Liban.

The Guardian scrie că au existat victime în urma exploziilor de pager şi la Damasc, în Siria. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat 14 persoane rănite.

Agenția de știri iraniană IRNA a declarat că ambasadorul țării în Liban, Mojtaba Amani, a fost rănit superficial de un pager care a explodat și era tratat la un spital.

Un oficial Hezbollah, care a vorbit sub condiția anonimatului, a declarat pentru Associated Press că noua marcă de pagere portabile utilizate de grup s-a încălzit mai întâi, apoi a explodat.

Detonarea pagerelor e “cea mai mare breşă în securitate” din ultimul an, a declarat pentru Reuters alt oficial din Hezbollah, sub rezerva anonimatului.

Șefii grupării le-au cerut tuturor celor care au astfel de aparate să le arunce.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, nu a fost rănit în explozii, a declarat pentru Reuters o sursă de rang înalt din Hezbollah.

Acuzaţii pentru Israel

Gruparea libaneză Hezbollah a dat vina pe Israel pentru atac și a anunțat că se va răzbuna.

Şi Guvernul libanez a acuzat Israelul pentru explozii. Premierul Najib Mikati a declarat, în cadrul unei reuniuni a Cabinetului, că atacul reprezintă „o agresiune israeliană criminală, care constituie o încălcare gravă a suveranităţii libaneze şi o crimă după toate standardele”.  

Ce s-a întâmplat

Incidentele au fost raportate iniţial în suburbiile din sudul Beirutului şi în sudul Libanului. Locuitori din capitală au afirmat că la 30 de minute după primele deflagraţii, continuau să se audă explozii. Potrivit Reuters, valul de deflagraţii a durat mai mult de o oră.

Televiziuni locale au preluat înregistrări ale unei camere video cu circuit închis care arată un dispozitiv electronic mic aşezat lângă casa de marcat a unui magazin alimentar; în timp ce un client încerca să plătească, dispozitivul a explodat spontan.

Alte imagini arată o victimă doborâtă de o explozie lângă o tarabă cu fructe dintr-o piaţă. (sursa)

Articolul precedentRafila, despre zonele afectate de inundaţii: Principala noastră grijă a fost legată de posibilitatea transmiterii unor infecţii pe cale digestivă / Urmează dezinfecţia tuturor fântânilor / Am trimis 2.000 de doze suplimentare de vaccin tetanic
Articolul următorIncendiatorul de la Parlament a fost prins după 10 ore de căutări prin București (FOTO)