Guvernele Poloniei, Franţei şi Germaniei au promis luni că vor face din Europa o putere de securitate şi apărare cu o capacitate mai mare de a sprijini Ucraina, pe măsură ce cresc temerile că fostul preşedinte american Donald Trump s-ar putea întoarce la Casa Albă şi ar putea permite Rusiei să îşi extindă agresiunea pe continent, transmite France24.

Miniştrii de externe din cele trei ţări s-au întâlnit în suburbia pariziană La Celle-Saint-Cloud pentru a purta discuţii despre Ucraina, pe lângă alte probleme.

Aceştia au discutat despre revigorarea aşa-numitului Triunghi de la Weimar, o grupare regională de mult timp inactivă care a fost concepută pentru a promova cooperarea între Franţa, Germania şi Polonia.

Premierul polonez Donald Tusk, care s-a întâlnit luni cu preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris şi cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, a declarat că doreşte să “revitalizeze” relaţiile naţiunii sale cu principalii săi parteneri europeni.

„Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să fim atât de clar mai slabi din punct de vedere militar decât Rusia şi, prin urmare, creşterea producţiei şi intensificarea cooperării noastre sunt priorităţi absolut indiscutabile”, a declarat Tusk, argumentând că UE trebuie să devină “o putere militară” de sine stătătoare.

Fostul şef al UE, Tusk, a făcut referire la cartea clasică a lui Alexandre Dumas, “Cei trei muschetari”, în timp ce a declarat că Polonia este pregătită să stea umăr la umăr cu Franţa şi a subliniat că filozofia care stă la baza relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi NATO se bazează pe principiul “unul pentru toţi, toţi pentru unul”. (sursa)

Articolul precedentLiderul republicanilor din Camera Reprezentanților respinge acordarea ajutorului financiar pentru Ucraina
Articolul următorCoaliția Rogerius: Primăria se consultă doar cu președinții de asociații de proprietari înregimentați politic!