Împrumuturile Guvernului au ajuns la 103,5 miliarde lei în primele nouă luni ale anului, după ce statul a luat în septembrie 6,2 miliarde lei prin împrumuturi de pe piața internă. Pragul de 100 de miliarde de lei a fost depășit pentru prima dată, iar până la final de an, potrivit estimărrilor Ministerului Finanțelor, sumele atrase ar trebui să se ridice la 138,4 miliarde de lei, un nou record anual, în contextul în care precedentul maxim, cel de anul trecut, s-a situat la circa 91 miliarde de lei. Având în vedere că, dacă Guvernul reușește să își respecte ținta de deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru acest an, în ultimele 3 luni are de împrumutat circa 35 miliarde de lei, o sumă prea mare pentru piața internă, ar putea avea loc o nouă ieșire pe piețele externe, a patra de anul acesta. Fereastra de oportunitate pentru un împrumut extern este considerată între alegerile locale, abia încheiate, și evaluarea ratingului suveran de către Moody’s pe 23 octombrie.
Toate cele trei mari agenții de evaluare financiară au programate evaluări ale ratingului suveran al României pe finalul acestui an. O retrogradare a calificativului, aflat pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, ar determina, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale României, deși fundamentele slabe ale finanțelor publice sunt cel puțin parțial încorporate de piață în dobânzile foarte mari pe care România le plătește ca să se împrumute, comparativ cu alte state din regiune.
Moody’s are programtă evaluarea ratingului României pe 23 octombrie, Fitch pe 30 octombrie, iar S&P pe 4 decembrie. Toate trei au perspectivă negativă pentru calificativul de țară și au atras atenția că eventuale cheltuieli semnificative, precum majorarea pensiilor cu 40%, trebuie compensate prin creșterea veniturilor la bugetul statului.