Oamenii ar putea intra la restaurant, mall și nunți cu certificatul verde, acolo unde rata de infectare depășește 3 la mie, a spus la Digi24 șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. El a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

Întrebat, miercuri seara, dacă va fi nevoie de certificatul verde la restaurant sau în mall-uri, Raed Arafat a spus că cel puțin în localitățile unde incidența e peste 3 la mie ar putea să se ia această măsură.

“În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a spus Raed Arafat, la Digi24.

Arafat a precizat că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

“Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.

Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus Arafat.

Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde în România.

În privința nunților la care să se poată participa cu certificat verde, Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este “foarte probabil” să se poată intra pe baza certificatului verde. (digi24.ro)

Articolul precedentPrimele simptome COVID la copii. Cele trei semne la care trebuie să fie atenți părinții
Articolul următorÎn jurul Bihorului e tot mai rău! De azi, Cluj Napoca intră în Scenariul Galben!