♦ Dintre cele opt regiuni în care este împărţită România – inclusiv Bucureşti-Ilfov -, jumătate au o putere de cumpărare sub medie, e vorba de nord-est (Moldova), sud-vest (Oltenia), sud (Muntenia) şi sud-est (Dobrogea) ♦ Locuitorii din Capitală şi din localităţile limitrofe au cu 76% mai mulţi bani de cheltuială decât media naţională.
Harta puterii de cumpărare în 2021 realizată de compania de cercetare de piaţă GfK ilustrează încă o dată disparităţile la nivel de dezvoltare economică în România între regiuni. Mai exact, dacă în Bucureşti puterea de cumpărare este aproape de media europeană, în Moldova, cea mai săracă zonă a ţării, ea scade la aproape o treime.
„Puterea de cumpărare a românilor creşte considerabil, însă avansul este susţinut în special de dezvoltarea zonelor urbane mari, mai exact a celor din Bucureşti şi din regiunile nord, vest şi centru“, spune Iuliana Coman, senior consultant market intelligence în cadrul GfK. Printre oraşele care s-au dezvoltat puternic şi care au atras şi atenţia investitorilor se numără Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Arad şi Alba Iulia, adaugă ea. (ZF.ro)