♦ În Bucureşti şi marile centre regionale lucrează mai mult de patru din zece locuitori. În judeţele din sud şi est, doar unu din cinci locuitori are un loc de muncă ♦ Pe primul loc în clasament se situează, detaşat, Municipiul Bucureşti, unde aproape două treimi dintre locuitori (63,7%) sunt angajaţi ♦ Media naţională a salariaţilor din totalul populaţiei rezidente este de 27% ♦ Un număr de 28 de judeţe sunt sub media naţională ♦ Cele mai mici ponderi sunt în Botoşani, Vaslui şi Giurgiu.
Ramona Cornea: România se conturează ca un tablou cu contraste puternice ca o ţară cu două viteze economice. Capitala şi câteva judeţe dezvoltate trag economia înainte, în timp ce o mare parte din ţară rămâne în aşteptare, cu potenţial nevalorificat şi resurse umane care nu sunt integrate în piaţa muncii.
O analiză a ZF pe baza informaţiilor de la INS arată că, la nivel naţional, doar 27% dintre români sunt angajaţi cu forme legale – adică avem circa 5,1 milioane de salariaţi la o populaţie rezidentă de 19 milioane de oameni. Spre comparaţie, la 10 milioane de locuitori fiecare, ţări precum Cehia şi Ungaria au câte 5 milioane de salariaţi.

Datele INS centralizate de ZF sunt aferente anului 2024, ultimele disponibile la Institutul Naţional de Statistică despre populaţia rezidentă. Numărul de salariaţi luat în calcul este cel de la finalul anului trecut, respectiv din luna decembrie 2024.
Populaţia care este în afara indicatorului reprezintă o paletă largă de categorii de persoane care nu au un contract de muncă activ, adică poate fi vorba de copii şi tineri sub 15 ani, care nu au vârsta legală de muncă, pensionari, elevi şi studenţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, şomeri, persoane inactive, adică casnice, persoane cu dizabilităţi sau persoane care trăiesc din agricultură de subzistenţă, sau cei lucrează „la negru“.
citiți mai mult pe ZF.ro