Mărturii din interiorul Comitetului Național de Vaccinare Covid (CNCAV) descriu că, deși se cunoștea de peste trei luni că vaccinul este iminent, autoritățile au cerut Serviciului de Telecomunicații Speciale abia pe 7 decembrie realizarea platformei online de vaccinare. Apoi, instituția condusă de colonelul Gheorghiță a dat pe 18 decembrie cerințele scrise cu ce trebuie să facă platforma și le-au cerut ca pe 28 decembrie să fie gata, când a pornit prima etapă de vaccinare.
Specialist din Comitetul de vaccinare: La noi, la CNCAV nu există niciun analist IT sau programator și n-am folosit niciun project manager de IT pentru relația cu STS, așa cum se face la orice dezvoltare normală de platformă. În plus, distribuția fizică a flacoanelor se face de la depozitele teritoriale pe baza comenzilor venite printr-un excel întocmit manual de DSP-uri, nu generat de un sistem și nu verificat de un software centralizat în timp real!
Prima întâlnire: pe 7 decembrie, după alegerile parlamentare
Libertatea a verificat aceste informații și a primit confirmarea din mai multe surse familiare cu procesul derulat între cele două instituții: Comitetul Național de Vaccinare (CNCAV) și STS.
CNCAV este un comitet interministerial și este subordonat direct premierului. Este condus de colonelul Gheorghiță.
STS are structură militară, face parte din sistemul național de apărare și, conform legii, „răspunde în fața Consiliului Suprem de Apărare a Țării”. Este condus de generalul Bălan.
„Da, e adevărat, abia după alegerile pentru Parlament, pe 7 decembrie, a avut loc o întâlnire între noi, cei din Comitet, și cei din STS, oamenii generalului Manuela Sărățeanu”, povestește un om din Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. (CNCAV).
Generalul Manuela Sărățeanu, invocat de omul din CNCAV, este unul dintre șefii de direcție tehnică din STS care s-a ocupat de platformă. Dar nu a fost singurul șef din STS implicat în platformă, mai multe direcții au colaborat.
În țara softiștilor, Comitetul de vaccinare nu are niciun analist IT, programator sau project manager de IT!
După prima discuție, cea din 7 decembrie, STS a așteptat clarificările. Ce va trebui să facă platforma. Care sunt categoriile de oameni prinși la vaccinare în primele etape, cum se fac prioritizările. A durat 11 zile până le-a primit.
În centrul de vaccinare se lucrează cu două baze de date distincte
Există două baze de date implicate în vaccinare: Platforma realizată de STS și Registrul Electronic Național de Vaccinări, coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică.
Oamenii se programează prin prima platformă și apoi, la momentul vaccinării, sunt înregistrați în Registrul Național de Vaccinări (RENV), folosit și pentru alte tipuri de vaccinuri.
Stocurile sunt distribuite pe baza unui excel completat de mână!
O altă problemă este că „distribuția efectivă a vaccinurilor, transportul lor fizic, se face fără o platformă software și asta se va transforma în curând într-o mare problemă”, a spus un om din Comitetul Național de Vaccinare, pentru Libertatea.
Excelul nu este, susțin mai multe surse, conectat automat, nici cu platforma de programare și nici cu nicio bază de date în timp real. „Practic, DSP-urile iau comenzile de la centre, care citesc într-o aplicație a platformei câți oameni sunt programați, le centralizează de mână și le dau mai departe. Asta va fi o problemă imensă când vor fi mai multe tipuri de vaccinuri, cu depozitări, administrări și rapeluri diferite. Nu se poate derula de mână un asemenea proces”, a conchis omul din CNCAV.
De pildă, vaccinul Moderna are 10 doze într-un flacon, iar Astra Zeneca și Johnson & Johnson, care vor veni și ele în România, în primăvară, au fiecare propriile caracteristici.
Citeşte întreaga ştire: Guvernul știa de luni bune că se va face vaccinarea, dar prima întâlnire cu STS pentru platformă a avut loc pe 7 decembrie, iar vaccinarea pe platformă a început pe 28 decembrie!