De la preluarea mandatului, principala temă pe care a comunicat-o ministrul muncii, Raluca Turcan, este cea a ajutoarelor sociale. Din comunicarea ei lipsesc însă datele, care prezintă o cu totul altă realitate, susține Mihai Vasile, deținătorul unui masterat în educație și globalizare la Universitatea Cambridge, într-un comentariu publicat de Libertatea.

Obsesia și discursul Ralucăi Turcan nu reprezintă o noutate: așa a fost și în 2010, când guvernul de la acea vreme lua printre cele mai dure măsuri de austeritate din UE. Așa a fost și în 2017-2018, când PNL a făcut o întreagă campanie împotriva beneficiarilor de ajutor social, vârf al eforturilor de atunci fiind deputatul Florin Roman.  

Ce spun cifrele?

Realitatea e alta decât cea zugrăvită prin expresii ca „România nemuncii”, „țara milioanelor de asistați”. În decembrie 2020, erau 176.674 de beneficiari de ajutor social, potrivit Ministerului Muncii. Suma totală cheltuită în decembrie a fost de aproape 47 de milioane de lei (9,6 milioane euro), care reprezintă, în medie, 265,7 lei (aproape 55 de euro) pentru fiecare beneficiar. Atenție, un beneficiar nu înseamnă o persoană, ci poate fi vorba de o familie. Un beneficiar singur nu poate primi mai mult de 142 de lei.

O familie formată din două persoane primește maximum 255 de lei, una din trei persoane, 357 de lei, o familie formată din cinci persoane, 527 de lei, iar familiile mai numeroase de atât primesc în plus câte 37 de lei per membru suplimentar.

În 2018, 43% dintre beneficiarii de ajutor social erau persoane singure, 20,5% sunt familii formate din două persoane, 12,7% familii din 3 persoane, 11,2% familii din 4 persoane, 6,2% cele cu 5 membri și 6% cele cu 6 sau mai mulți membri, conform datelor solicitate de la Ministerul Muncii.

Citeşte întreaga ştire: Despre abundența falsă a asistaților social. Raluca Turcan este contrazisă chiar de cifrele ministerului pe care îl conduce

Articolul precedentReguli de circulație încălcate la fiecare minut. Polițiștii în civil, o soluție pentru trafic?
Articolul următorGuvernul știa de luni bune că se va face vaccinarea, dar prima întâlnire cu STS pentru platformă a avut loc pe 7 decembrie, iar vaccinarea pe platformă a început pe 28 decembrie!