Ordonanța de urgență privind ieftinirea alimentelor a fost adoptată. Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că de astăzi, încep să livreze din obiectivele majore ale acestei guvernări. Șeful Executivului a arătat că prin măsura de ieftinire a celor 14 alimente de bază Guvernul ajută la creşterea puterii de cumpărare pentru toţi românii.
Potrivit documentului aflat pe masa Executivului, cota de adaos comercial practicată de procesator la produsele vizate poate fi de maximum 20%, faţă de costul de producţie, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5%, faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale.
Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry poate fi de maximum 20%, faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea nr. 81/2022.
De asemenea, proiectul stipulează că prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.
Care sunt alimentele care vor avea preț redus
Pe lista cu produsele care vor avea adaos plafonat se află 14 alimente, printre care pâine, brânză, carne, lapte, ouă, fructe şi legume. Reducerile vor varia de la magazin la magazin. Între timp, PNL insistă că vrea să scadă din toamnă şi TVA-ul, la acelaşi coş de bază, măsură contestat de PSD.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Prețul unui litru de ulei s-ar reduce cu 40 de bani dacă TVA-ul scade de la 9 la 5% și cu aproape 1 leu dacă TVA-ul este redus la zero. Un kg de carne de porc care costă acum 22 lei ar putea să coste cu 2 lei mai puțin din toamnă. Economiștii spun însă că măsura nu va produce efecte la raft imediat. (sursa)