Peste 20% din grâul comun care a plecat din UE în primele două luni ale acestui an comercial (iulie și august) este din România.
Fermierii români sunt momentan lideri de piață pe acest segment, cu livrări de 1,26 milioane de tone, înaintea Poloniei, care a livrat 927.000 de tone, a Bulgariei care a exportat 877.000 de tone și a Franței – 765.600 tone, potrivit datelor Comisiei Europene, analizate de Economica.
În plus, pe 31 august, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare din Egipt a cumpărat 120.000 de tone de grâu din România, la o licitaţie internaţională, scrie Agerpres. Marfa din România va fi expediată între 25 octombrie – 10 noiembrie. Aceasta cantitate nu este inclusă în statistica Comisiei care include date până la data de 27 august.
Grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ la licitaţie, iar traderii spun că plafonul neoficial de preţ stabilit de Rusia face grâul rusesc mai puţin competitiv.
“Preţul minim neoficial de export al Rusiei pare că reprezintă o frână pentru ofertele ruseşti prezentate la licitaţia GASC. Diverse companii au oferit un preţ free-on-board (FOB) de 270 de dolari pe tonă pentru grâul rusesc, permiţând grâului provenit din România şi Bulgaria să fie oferit la un preţ mai scăzut”, susţine un trader german.
Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu, un produs de bază necesar pentru a menţine programul de subvenţionare a pâinii, de care depind peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni.
Dacă vorbim însă de importurile de grâu ale României, acestea au scăzut și ca urmare a interdicțiilor impuse exporturilor ucrainene și care sunt valabile până în data de 15 septembrie.
Astfel, în perioada analizată (iulie-august 2023), România a importat aproximativ 59.500 de tone de grâu comun, cu 60% mai puțin ca anul trecut (148.000 de tone, din care aproximativ 92.000 de tone din Ucraina). (sursa)