Forbes, cunoscută revistă care face clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, a inclus în ediţia din 2022 şase miliardari români. Dacă 4 dintre ei sunt cunoscuţi: Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Ţiriac şi Daniel Dines, doi sunt puţin cunoscuţi în spaţiul public: Matei Zaharia şi Ion Stoica.
Potrivit clasamentului Forbes, cel mai bogat român este în continuare Daniel Dines, fondatorul UiPath, în vârstă de 50 de ani, cu o avere estimată la 2,9 miliarde de dolari.
Pe locul doi se află Ion Ţiriac, la egalitate cu Ion Stoica şi Matei Zaharia. Ion Ţiriac, în vârstă de 82 de ani, are o avere de 1,6 mld. dolari, din numeroase surse de business, în special din imobiliare, auto şi servicii financiare.
Ion Stoica şi Matei Zaharia se numără printre fondatorii DataBricks, un startup din San Francisco care a avut o creştere extrem de rapidă. Ei au amândoi averi de 1,6 miliarde de dolari.
Ion Stoica are 57 de ani, este cofondator Databricks şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie. Este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. În 1996 pleacă în SUA pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. În prezent, Stoica este profesor în cadrul Universităţii Berkeley din California şi conduce RISELab, laboratorul de informatică al instituţiei. Stoica are la activ trei companii, Convivia Networks (2006), Databricks (2013) şi Anysclae (2019).
Matei Zaharia, 36 de ani, chief technologist la Databricks, este acum profesor-asistent în computer science în cadrul Universităţii Stanford, după ce anterior a deţinut aceeaşi funcţie în cadrul Universităţii Berkeley. La 24 de ani, Zaharia, alături de Ali Ghodsi, actualul CEO şi cofondator al Databricks, erau implicaţi în realizarea Spark Apache, un instrument software utilizat pentru procesarea volumelor mari de date. Lucrul începuse alături de o echipă de la Berkeley din 2009, potrivit informaţiilor de pe site-ul Databricks.
În cadrul unor întâlniri însă, pe la începutul lui 2012, un grup de şapte academicieni au pus bazele Databricks, pornind de la această idee, de a simplifica lucrul cu volume impresionante de date.
În 2014, Databricks avea practic venituri zero, dar o injecţie de 33 de milioane de dolari de la fondul de investiţii Andreessen Horowitz avea să ducă firma la o valoare de piaţă de 250 de milioane de dolari, la numai 13 luni de la înfiinţarea acesteia.
De aici a început totul, cu Stoica în funcţia de CEO al noii companii şi Zaharia în rolul de chief technologist.
“Anticipând creşterea accelerată, Databricks şi-a mutat sediul din biroul său modest din Berkeley la etajul 13 al unui zgârie-nori din San Francisco. Echipei nici nu i-a păsat numărul asociat ghinionului“, mai scrie Forbes.
Ion Stoica şi Matei Zaharia deţin între 5% şi 6% din Databricks. În contextul în care compania a fost evaluată la peste 38 de miliarde de dolari, cei doi devenind miliardari din IT.
Averile fraţilor Adrian Pavăl şi Dragoş Pavăl, fondatorii Dedeman, au fost evaluate la 1 mld. euro, respectiv 1,5 mld. euro de către Forbes. (Ștefan Stan)