Problemele de securitate i-au determinat pe 44% dintre cetățenii UE, cu vârste între 16 și 74 de ani, să limiteze utilizarea internetului. Datele, valabile pentru anul 2018, au fost publicate de Eurostat în urma unui sondaj realizat în primul trimestru al anului trecut. Care este situația în România?
1 din 4 cetățeni europeni a evitat să mai ofere informații personale rețelelor de socializare sau celor profesionale pe fondul temerilor cu privire la protecția inadecvată a datelor cu caracter personal pe aceste rețele. Tot problemele de securitate au făcut ca 19% din cetățeni să evite rețelele publice de internet, 17% spun că nu au mai descărcat programe, muzică, aplicații, filme sau alte documente de pe internet, 16% au evitat să mai cumpere online, în timp ce 13% dintre europeni spun că nu au făcut internet banking din aceleași motive. Aproximativ 1% din populația UE a fost afectată, conform Eurostat, de diversele modalități de fraudă practicate în mediul online, aceștia pierzând chiar bani din cauza furtului de identitate sau interacțiunii cu pagini de internet false!
România stă un pic mai bine decât media europeană, activitățile pe internet cunoscând în 2018 scăderi mai mici. Astfel, 9% dintre români, față de media UE de 16% și-au redus cumpărăturile online, 3% față de 13% nu am mai folosit serviciile de internet banking, 9% față de 25% în UE nu au mai furnizat informații personale pe rețelele de socializare, 12% dintre români față de 17% dintre europeni au evitat să mai descarce programe sau conținut de pe internet, iar 7%, față de media UE de 19% au evitat să se mai conecteze la rețelele publice.