Mass media – spune senatorul bihorean Florian Bodog într-o declarație politică recentă – a semnalizat recent un lucru pe cât de curios, pe atât de problematic: volumul de date produse și stocate de umanitate se dublează la fiecare 2 ani, funcţionarea fiecărui centru de date necesitând un consum uriaș de curent electric, echivalentul consumului un oraș de mărime medie. Aproximativ 2% din cantitatea de energie produsă astăzi pe glob este consumată de aceste centre.
Problema acestor unități, spune Florian Bodog, este că energia utilizată pentru asigurarea funcționării este în cea mai mare parte obținută din surse poluante, nicidecum “verzi”. Mai mult, decât atât, se estimează că în 2040, procentul de energie consumată de server-ele și centrele lor de date va crește de la 2 la 10%. Așadar, marile companii Big Tech – Google, Facebook, Amazon, Microsoft, etc. – sau cu alte cuvinte “capitalismul de supraveghere” consumă din ce în ce mai multă energie pentru a avea baze de date cu caracter personal din ce în ce mai mari. Iar acești “apostoli” ai noii Revoluții Verzi nu par deloc verzi decât într-o singură privință: culoarea dolarilor, a zecilor de miliarde acumulate în conturi și buzunare.
Nu știu în ce măsură toate aceste firme de top – ce consumă energie cât orașe întregi, cu tot cu instituții sanitare, educative, academice, culturale, etc. – sunt afectate de criza energetică prin care trece umanitatea. Mi s-ar părea însă nedrept ca omul de rând să fie obligat să economisească energie, iar acești coloși tehno-capitaliști să facă risipă de ea!
De asemenea, ar fi o ipocrizie maximă ca tocmai acești coloși Big Tech să vorbească despre economisirea energiei electrice într-o eră a tehnologiei care funcționează strict pe baza energiei electrice. Fără electricitate nu ar mai exista civilizație. Fără electricitate nu ar mai exista tehnologie. La fel cum fără un consum uriaș de electricitate, nici domnii Thiel, Musk, Zuckerberg sau Gates nu ar fi reușit să dobândească averile uriașe de care dispun astăzi și care le permit să-și impună agenda personală sau de afaceri.
Tot legat de consumul de energie electrică și de ipocrizia unora sau altora, merită adăugat și faptul că minarea cripto-monedelor (prezentate ca fiind monedele viitorului) consumă enorm de multă energie electrică, la fel precum și digitalizarea, de care se tot vorbește și care pare că nu se mai termină. Tot aici aș adăuga și creșterea parcului de automobile “verzi”.
Așadar, viitorul ”verde” al omenirii înseamnă un consum crescut de energie electrică, doar că această energie nu este deloc “verde”. Nici măcar nu putem fi siguri că vom reuși să producem cantități suficiente pentru toate nevoile. Cât despre costuri, acestea țin de domeniul speculației, ceea ce trebuie să ne îngrijoreze și mai mult.
Așadar, pe de o parte, ni se predică sobrietate și solidaritate energetică, pe de altă parte, avem niște consumatori uriași de energie și o crește exponențială a consumului. Pare o contradicție, dar nu e deloc. Este doar ca în fabula lui Grigore Alexandrescu: toți iubim egalitatea, însă ea nu este pentru căței. Dacă ar fi într-adevăr să facem economie și să salvăm planeta, atunci ar trebui cu toții să suportăm prețul solidarității. Nu doar unii… întotdeauna cei mulți și lipsiți de resurse! Până vom ajunge la o solidaritate reală, totul rămâne la nivel de propagandă!
Declarație politică susținută în Senatul României, 09.11.2022