Vladimir Putin a anunţat, joi dimineață, o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din estul ţării și a cerut armatei ucrainene să depună armele. Putin a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

“Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

La scurt timp după anunțul președintelui rus, focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalul.

UPDATE 8:45 Un avion militar Suhoi 27 din Ucraina a aterizat în regim de urgenţă la Bacău

„Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situații aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spațiul aerian național”, a transmis Ministerul român al Apărării. DETALII AICI.

UPDATE 8:30 Sirenele de război răsună la Kiev. Rusia atacă Ucraina din toate direcțiile. 

Sirenele de alertă pentru bombardamente au răsunat, joi dimineață, în capitala ucraineană Kiev și în al doilea oraș ca mărime al țării, Liov, potrivit CNN.

Mai multe explozii au avut loc încă de la primele ore, iar pe rețelele de socialziare au apărut imagini cu oaemni care fug din Kiev. GALERIE FOTO/VIDEO aici

UPDATE 8:20 Zelenski: „Rachetele ruseşti lovesc infrastructura ucraineană şi poliţia de frontieră”. Explozii în mai multe orașe

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.

El a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden. DETALII AICI

UPDATE 8:00 Rusia încearcă să-şi justifice la ONU atacul asupra Ucrainei şi susţine că nu caută să ocupe ţara vecină

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice miercuri, în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse “provocări” din partea Kievului, transmite EFE, scrie Agerpres.

Nebenzia a insistat că obiectivul acestei “operaţiuni speciale” este de “a proteja persoanele care de opt ani de zile suferă un genocid din partea regimului de la Kiev” şi de “a demilitariza” Ucraina. Înaltul diplomat rus a vorbit în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate care avea loc în timp ce, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa într-un discurs începerea intervenţiei militare. Detalii AICI

UPDATE 7:45 Rusia transmite că vizează infrastructura militară a Ucrainei 

Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Kievul a declarat că Moscova a lansat un atac la scară largă asupra Ucrainei, centrele de comandă militară din mai multe oraşe fiind lovite de rachete, aminteşte Reuters.

Printre altele, Ucraina şi-a închis întreg spaţiul aerian ca răspuns la operaţiunea militară rusă din Donbas, a informat televiziunea publică joi dimineaţă devreme, citată de agenţia DPA.

UPDATE 7.30 Ministrul ucrainean de Externe: Lumea trebuie şi poate să îl oprească pe Putin

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a scris joi pe Twitter că preşedintele rus Vladimir Putin tocmai a lansat ”o invazie pe scară largă în Ucraina”.

“Oraşe paşnice ucrainene sunt atacate. Este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va câştiga. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Acum este momentul pentru a acţiona”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 7.20 Orașele în care au fost auzite explozii

CNN prezintă o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, pe care se află inclusiv capitala, Kiev, în care au fost auzite explozii, conform reporterilor de la afţa locului şi a martorilor oculari.

– Kiev: Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.

– Harkov: O echipă CNN a auzit o serie de explozii puternice.
Kramatorsk: Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.

– Nipru: Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii

– Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.

– Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute

– Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă

UPDATE 7.20 Rusia a închis spaţiul aerian pentru aeronavele civile începând de joi la frontiera sa de vest cu Ucraina şi Belarus, potrivit unui anunţ emis de autorităţile aviatice ruse.

Aceasta decizie a fost luată din cauza gravei ameninţări la adresa siguranţei zborurilor civile după ce Rusia a ordonat o operaţiune militară specială în Ucraina. Potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, spaţiul aerian deasupra regiunii Rostov, situată lângă frontiera ucraineană, va fi închis până în data de 2 martie.

Zborurile au fost anulate joi de pe aeroporturile marilor oraşe din sudul Rusiei, în Rostov-pe-Don, Krasnodar, Soci şi Anapa, toate situate în apropierea Ucrainei sau pe litoralul Marii Negre, conform agenţiilor de presă ruse

UPDATE 7.15 Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina

UPDATE 7.00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei “operaţiuni militare” în Ucraina. (sursa)

Articolul precedentAmbasadorii din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie cer Guvernului despăgubirea furnizorilor de energie care au compensat facturile
Articolul următorNicolae Ciucă face un apel la calm: “Cetățenii români beneficiază de garanțiile de securitate ale NATO și de întreaga solidaritate aliată”