Am ales să nu stau deoparte!
Au trecut, iată, două luni de stare de urgență plus o lună din starea de alertă. În tot acest timp, cu siguranță, nu a fost ușor pentru nimeni.
În toată această perioadă de criză, eu și colegii mei de pe secția de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului Clinic Județean Oradea nu am întrerupt nicio clipă consultațiile medicale. Din contră, am ales să ne facem treaba cât mai bine și să ajutăm cât mai mulți pacienți cu probleme grave și urgente.
Vreau să vă spun că orice cadru medical care intră în contact cu pacienți (netestați de spital de COVID-19), conform legii, avea dreptul să fie cazat într-un spațiu special destinat acestui scop, spațiu ales și pus la dispoziție de autorități. Să nu credeți că cineva a ales să doarmă la hotel din simplă plăcere. Toți au făcut-o pentru a-și proteja familiile și pentru a preveni o eventuală contaminare. Și absolut toți au făcut-o în condițiile legii! Nu a fost nimic ilegal sau imoral în asta.
S-au trezit însă unii care să ne critice pentru această alegere. În primul rând, atacurile lor sunt total nefondate și răuvoitoare. Nu se bazează pe nimic altceva decât minciună și dezinformare! În al doilea rând, trebuie să știți că acești “unii” nu au nicio calitate morală sau de vreun alt fel pentru a-i critica pe alții. Sunt niște lupi moraliști care nu vor reuși niciodată să-și depășească condiția de profitori și șantajiști notorii.
Oare ei știu că orice limitare sau condiționare a măsurilor legale luate de autorități pentru cadrele medicale este în afara legii și poate fi considerată act de zădărnicire a combaterii bolilor? Cu siguranță că știu, dar, în căutare de scandal și gâlceavă, nu au ținut cont de acest aspect.
La fel cum nu au ținut cont nici de respectarea legii! Pentru că publicarea numelor cadrelor medicale contravine legii privind protecția datelor cu caracter personal. Cu siguranță și asta au știut pretinșii moraliști de serviciu, dar nici asta nu i-a interesat.
În ceea ce mă privește, am ales să nu beneficiez de prevederile legale care îmi permiteau să îmi suspend contractul de muncă de la Spital (datorită calității de senator). Am ales să nu stau deoparte, să rămân activ și să lucrez alături de colegii mei din spital. Am considerat că este nevoie de implicare și de un efort comun pentru a trece cu bine peste această perioadă de criză. Am ales să muncesc în spital pentru a-i ajuta pe pacienții noștri să treacă cu bine peste problemele lor.
Am fost zi de zi la spital, în urgență, în policlinică și pe secția pe care, cândva, am condus-o. Viața nu s-a oprit în această perioadă și, din păcate, a trebuit să intervenim în multe cazuri complexe, uneori chiar și la ore târzii din noapte pentru a salva vieți sau pentru a repara urmările unor accidente grave.
Nu ne-am întrerupt nicio clipă activitatea și consultațiile, iar medicii din echipa mea au continuat să asigure cele mai bune condiții și îngrijiri tuturor pacienților internați. În această perioadă grea, niciunul nu a refuzat să consulte pacienți și cu toții au acționat exemplar atât din punct de vedere medical, cât și uman. Iar pentru toate acestea, țin să le mulțumesc!
Florian Bodog, senator