Într-o postare pe Facebook, senatorul bihorean Florian Bodog reacționează dur la intenția anunțată de Guvernul Cîțu de a concedia, potențial, mii de cadre medicale care nu dețin certificatul verde european, într-un moment în care întreg sistemul sanitar se confruntă cu o criză acută de personal, dar și cu un nou val pandemic:

”Proiectul de lege prin care Guvernul vrea să oblige personalul medical să prezinte certificatul digital al UE privind COVID-19 și să suporte costurile testării reprezintă încă un motiv pentru care Cîțu trebuie dat jos urgent! ​În plin val 4 al pandemiei, pentru combaterea căruia nu a făcut NIMIC, Cîțu bate ultimul cui în coșciugul Sănătății românești: va concedia mii de medici și asistenți medicali!

​Indiferent de context, orice altă decizie (testarea gratuită la locul de muncă, de exemplu) decât aceea de a da afară oameni ar fi fost mai bună, însă acest guvern nu știe altceva și nu e în stare de altceva. Nu e de mirare că au plecat din țară 200.000 de mii de români de când ne conduc peneliștii și că numărul tinerilor care vor să plece s-a triplat în ultimul an!” (sursa)

De asemenea, tot azi, fostul ministru al Sănătății a dat curs solicitării BihorNews.ro de a reacționa cu privire la intenția anunțată de Guvern. Iată răspunsul primit:

”Referitor la proiectul Guvernului Cîţu de obliga personalul medical să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, aș avea câteva observații:

  1. Impunerea obligativității  “adeverinței electronice verzi” la nivel național reprezintă o extindere abuzivă a aplicării ei. Adeverința europeană nu a fost gândită în scopul pentru care Guvernul Cîțu vrea să o folosească acum, in sensul de a limita drepturi și de a impune obligativitatea vaccinării! Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi strict pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.
  2. Concomitent cu impunerea prezentării acestei adeverințe verzi, Guvernul vrea să oblige personalul medical să “suporte costurile privind testarea”. Atâta timp cât vaccinarea este gratuită, iar testarea contra cost, practic, prin impunerea adeverinței verzi, Guvernul Cîţu introduce vaccinarea obligatorie.
  3. Decizia vaccinării trebuie însă să rămână una personală și nu statul trebuia să ia această decizie pentru indivizi sau să forțeze în vreun fel (prin obligativitatea prezentării adeverinței verzi) indivizii să ia această decizie.
  4. Totodată, actualii guvernanți ar trebui să își aducă aminte faptul că “potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită”. Așadar, referitor la “obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-CoV-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 – lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 – alin. (1), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 – lit. c)).

Așadar, nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal” (Adresa nr. 416/07.04.2021 transmisă Avocatului Poporului de Ministerul Sănătății).

  1. Având în vedere faptul că s-a dovedit că persoanele vaccinate pot să transmită virusul (din păcate atât la nivel european, cât și mondial, există numeroase state unde în ciuda unor rate foarte mari ale vaccinării, de peste 70-80%, s-au înregistrat un număr record de infectări), intervenția statului – în sensul introducerii obligativității de facto a vaccinării  – NU poate fi acceptată. Principiul de drept care trebuie să guverneze în această situație este cel al alegerii individuale libere și complet informate.
  2. Extinderea utilizării adeverinței digitale poate fi acceptată doar cu condiția ca și testarea personalului medical, la fel ca vaccinarea, să fie gratuită, adică asigurată din fondurile Ministerului Sănătății.”

Articolul precedentCîțu nu vrea să dea niciun ajutor, nimănui, ci să omoare aplicarea legii! Cerere de 14 pagini pentru obținerea sprijinului pentru consumatorul vulnerabil
Articolul următorHarta 2021: Un restaurant și o cafenea din Oradea, premiate de Google cu Recenzia de Aur