Florian Bodog, senator PSD Bihor: Vreau să salut două dintre cele mai recente decizii din domeniul Sănătății ale Cabinetului Ciolacu, ambele susținute în egală măsură de către PSD.

În primul rând este vorba despre majorarea salariilor medicilor, asistenților medicali și a întregului personal din sistemul public de sănătate dar și asistență socială.

Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Ciolacu a fost inițiată și susținută de către PSD, ea fiind rezultatul consultărilor cu partenerii sociali, reprezentanții sindicatelor

Salariile de bază ale personalului din sănătate, precum și cele ale personalului TESA vor crește cu 20% comparativ cu salariul din luna decembrie, majorarea urmând să se facă în mod egal, în două tranșe, luna aceasta, respectiv în iunie. De această majorare vor beneficia peste 235.000 de medici, farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, registratori medicali, statisticieni medicali și personal auxiliar-sanitar, precum și personalul TESA, salariile mai mari fiind o recunoaștere a importanței sociale a muncii lor și a gradului de complexitate și responsabilitate.

Actul normativ rezolvă și o altă problemă mai veche a sistemului sanitar: stabilește că medicii de medicină generală care efectuează gărzi în cadrul serviciilor de ambulanță și al structurilor de primire urgențe (UPU/CPU) din cadrul unităților sanitare vor beneficia de indemnizație pentru gărzile efectuate, în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial.


Întotdeauna Partidul Social Democrat a demonstrat că sprijină dezvoltarea sistemului medical din România în beneficiul pacienților, iar acest lucru s-a concretizat în măsuri concrete și nu doar lozinci goale de conținut, așa cum a fost cazul altor partide care au mai deținut portofoliu Sănătății în cadrul Guvernului.

PSD a asigurat finanțarea corespunzătoare atât pentru investițiile și dotările din spitale, la fel cum am susținut și reașezarea pe baze corecte a salariilor, astfel încât să asigurăm resursa umană atât de necesară pentru buna funcționare a spitalelor și a unităților de medicină ambalatorie.

Vă reamintesc că în luna ianuarie a acestui an, au fost anunțate cele 27 de spitale, secții medicale sau pavilioane ce vor fi construite din fonduri europene în valoare de peste 2 miliarde de euro, precum și cele 55 de unități de medicină ambulatorie care vor primi bani din PNRR – aproape 514 milioane de lei – pentru a fi modernizate, extinse, dotate sau chiar construite de la zero.

De asemenea, vă aduc aminte că ultima majorare semnificativă a salariilor din Sănătate am făcut-o tot noi, cei din PSD, iar rezultatul a fost imediat vizibil: calitatea serviciilor spitalicești a crescut, iar exodul cadrelor medicale a fost stopat.


Aș mai dori să subliniez și aprobarea finanțării pentru digitalizarea a 207 spitale din toată țara.

Aproximativ 150 de milioane de euro este valoarea totală a proiectelor aprobate de Cabinetul Ciolacu, cu fonduri europene prin PNRR. Este un alt pas fundamental pentru modernizarea reală a sistemelor clinice și non-clinice din spitalele publice românești. Digitalizarea nu este însă un scop în sine, este un instrument. Îmbunătățirea și simplificarea proceselor din sistemul de sănătate, prin digitalizarea strategică a tuturor componentelor din sănătate este și va continua să rămână însă un obiectiv major al guvernării PSD.

sursaDeclarație politică, 12.03.2024

Articolul precedentGuvernul a aprobat înfiinţarea şi administrarea Registrului Naţional al Datelor de Contact / Contact.gov.ro, platforma naţională în care se înregistrează datele de contact ale tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice din România
Articolul următorAliExpress a intrat în vizorul Comisiei Europene. A fost deschisă o investigaţie oficială. Ce suspiciuni sunt