Într-o întrebare parlamentară adresată ministrului Mediului, Tanczos Barba, senatorul bihorean Florian Bodog semnalaează iarăși pericolul major la care sunt supuși orădenii datorită aerului poluat din Oradea.

Iată ce a întrebat și ce i-a solicitat Florian Bodog ministrului Mediului:

Ministerul Mediului anunța, acum trei ani deja, că 11 orașe mari din România, printre care și Oradea, erau obligate să ia urgent măsuri împotriva poluării.

Dacă aceste orașe nu își rezolvau problemele de poluare, anunța Ministerul pe care îl conduceți, România risca amenzi de până la 400.000 de euro pe zi din partea Comisiei Europene.

Din păcate, conform semnalelor primite de la cetățeni, la Oradea aceste probleme nu par a fi rezolvate!

Astfel, în 15 februarie, la ora 22.37, o oră fără trafic intens sau alte lucrări majore, o aplicație de profil semnala calitatea aerului ca fiind nesănătoasă, cu 147 micrograme de substanțe poluante pe metrul cub!

Aceasta, în condițiile în care presa locală, citând un articol din The New York Times, informează că unul dintre cele mai devastatoare incendii de vegetație din istoria Californiei a înregistrat un maxim de 200 de micrograme pe metrul cub.

Oradea, repet, la ora 22.37, într-o seară de miercuri, ajungea la 147 de micrograme!

În acest context, consider ca întemeiate îngrijorările exprimate de cetățenii care s-au adresat cabinetului meu parlamentar și vă rog, domnule ministru, față de ceea ce spunea Ministerul Mediului în ianuarie 2020, să îmi comunicați:

(1) dacă Oradea și-a rezolvat problemele de poluare semnalate de Comisia Europeană,

(2) dacă Primăria Oradea se află în contact cu Ministerul Mediului pentru monitorizarea și îmbunătățirea calității aerului din municipiu, dacă

(3) cifrele de poluare semnalate și de mine acum constituie un pericol ascuns pentru sănătatea sau viața oamenilor și

(4) ce inițiative intenționați să demarați cu privire la aspectele semnalate. (sursa)

Articolul precedentVizită istorică în România. Arhiepiscopul de Canterbury va fi primit la Palatul Elisabeta. Este cel care va oficia încoronarea Regelui Charles al III-lea
Articolul următorSchimbări în obținerea permisului de conducere. UE vrea reguli speciale pentru șoferii vârstnici