Într-o declarație politică susținută ieri în Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, spune că stigmatizarea în masă a populației, în contextul luptei cu pandemia, reprezintă o abordare ”profund incorectă și total contraproductivă”. Iată de a declarat senatorul PSD.
”Au existat multe voci în spațiul politic, în perioada guvernelor anterioare, care blamau populația României pentru mentalitatea „conservatoare” şi ”retrogradă”, explicând astfel eșecul campaniei de vaccinare. Mulți politicieni de ”dreapta” au încercat să-și explice propriul eșec, aruncând vina asupra populației! Mulți au arătat cu degetul spre români în loc să identifice vinovații reali: autoritățile ”eșuate”, ca să folosesc un termen preluat de la președintele Iohannis.
Ca senator al PSD, consider că o stigmatizare în masă a populației este o abordare profund incorectă și total contraproductivă! În cea mai mare parte, populația este conștientă de gravitatea situației în care ne aflăm și nimeni nu respinge măsurile în vederea prevenirii și combaterii pandemiei doar de dragul de a se împotrivi! Motivul pentru care românii încă mai resping în număr atât de mare măsurile luate de autorități, inclusiv vaccinarea, nu este lipsa lor de educație, ci lipsa de informare și lipsa încrederii în guvernanți, guvernanți care în loc să comunice corect și onest au preferat să-și bată, pur și simplu joc de inteligența și viața oamenilor!
Îmbunătățirea comunicării și schimbarea acestei paradigme păguboase sunt esențiale pentru a crește nu doar rata de vaccinare, dar mai ales pentru a reduce intensitatea următorului val pandemic. Vaccinarea nu trebuie să devină un obiectiv în sine. Nu vrem doar mai mulți români vaccinați. Ca medic și ca senator PSD, vreau în primul rând, mai mulți români sănătoși și imunizați!
A considera criza prin care trece România doar ca o problemă medicală reprezintă o gravă lipsă de viziune. A trata această criză doar cu mijloace administrative, așa cum s-a întâmplat până acum, a condus și va conduce, în mod inevitabil, la rezultate sub așteptări.
Populația nu trebuie desconsiderată și tratată doar ca un simplu pacient căruia i se impun diverse măsuri și restricții. Ea este o comunitate de oameni, care suportă această criză imediat de doi ani.
Populația trebuie percepută drept un partener al autorităților în vederea găsirii celor mai bune soluții la această criză medicală și socială. Am speranța că noua conducere a Ministerului Sănătății a înțeles deja acest lucru și va reuși să convingă și celelalte structuri implicate în gestionarea situațiilor de urgență de necesitatea unei astfel de abordări parteneriale.” (sursa)