Sprijinul SUA pentru regiunea Europei de Est se bazează pe legături economice şi militare puternice, ce datează de pe vremea preşedintelui George HW Bush, când comunismul s-a prăbuşit în Europa de Est, în 1989. Sub succesorii săi, Washingtonul a devenit rapid principalul motor al integrării ţărilor foste comuniste în NATO, începând cu 1999 — înainte ca acestea să devină membre UE şi înainte ca Putin să devină preşedintele Rusiei.

În primul mandat al lui Trump, România s-a angajat să îşi extindă centrala nucleară folosind tehnologie americană, inclusiv reactoare modulare mici. Pe lângă cooperarea militară strânsă cu Washingtonul, România a semnat proiecte energetice de peste 15 miliarde de dolari cu companii americane — de la proiectele nucleare până la Neptun Deep, un proiect de gaze naturale din Marea Neagră. Se poartă discuţii şi despre proiecte hidroelectrice în Munţii Carpaţi.

Chiar dacă Trump escaladează războiul tarifelor împotriva UE şi a altor parteneri comerciali, puţini din Europa Centrală şi de Est sunt dispuşi să-şi imagineze o viaţă fără sprijinul SUA. (ZF.ro)

Articolul precedentRecalcularea tuturor pensiilor este pe ultima sută de metri. Statul va plăti, retroactiv, sumele în plus începând din mai
Articolul următorSenatorul Aurel Mohan: Vreau ca sănătatea să devină o prioritate reală în fiecare comunitate