Femeile au mai multe necazuri în pandemie, comparativ cu bărbații. Există multe zone unde problemele s-au intensificat în ultima vreme.
Femeile au fost mai afectate de pandemie în comparație cu bărbații. Centrul FILIA solicită noului guvern condus de Premierul Florin Cîțu să adreseze responsabil și cu prioritate efectele crizei COVID-19 asupra femeilor. „Apreciem abordarea egalității de șanse între femei și bărbați în cadrul Programului de guvernare, precum și a contextului pandemic privind accesul la servicii de siguranță pentru victimele violenței”, se precizează într-un comunicat FILIA.
„Inclusiv organisme internaționale precum Organizația Națiunilor Unite recomandă plasarea femeilor și problemelor de gen în centrul măsurilor de combatere și recuperare ca urmare a pandemiei. În acest sens, subliniem necesitatea integrării unei perspective de gen în măsurile de combatere a crizei, precum și în pachetul post-criză.
Istoria recentă a crizei economice din 2007 ne arată că problemele specifice ale femeilor sunt tratate marginal și lipsesc de pe agenda publică. Cu toate acestea, realitatea ne demonstrează că inegalitățile de gen se adâncesc în momente de criză, precum cea existentă”, se mai spune în comunicatul care vizează femeile în pandemie.
Femeile, probleme mari cu locurile de muncă în pandemie
– Două treimi dintre persoanele care au intrat în șomaj de la începutul pandemiei sunt femei;
– Femeile s-au confruntat cu insuficiența resurselor de trai datorată pierderii locurilor de muncă;
– Violența domestică se intensifică în perioada pandemiei, când victima este captivă în aceeași locuință cu agresorul, iar accesul la servicii de sprijin și la justiție sunt îngreunate (precum procedurile online care nu sunt accesibile tuturor);
– Echilibrul viața privată – viață profesională este afectat de pandemie prin împovărarea și mai mare a femeilor cu treburile domestice și de îngrijire și deteriorarea sănătății mintale;
– Îngreunarea accesului femeilor la servicii de sănătate de calitate. În consecință, solicităm Guvernului României să țină cont de următoarele recomandări privind:
puteți citi continuarea articolului pe evz.ro