MAPN: În mediul online este distribuită, în aceste zile, o așa-zisă analiză militară, care a apărut inițial pe platforma de socializare dezvoltată de Rusia, Telegram.

Informațiile din aceste articole sunt total eronate. Tehnica de manipulare nu este neobișnuită pentru sursele de generare de conținut fals afiliate Federației Ruse: sunt decupate frânturi de adevăr, care sunt apoi îngropate în straturi succesive de minciuni și denaturări.

Iată textul așa-zisei analize realizate pentru Proiectul WarGonzo, prezent în Telegram și în Youtube, analiză care pretinde că poate explica „scopul cu care NATO, în speţă Forţele pentru Operaţii Speciale, desfășoară exerciții multinaţionale în România”:

”Exercițiul Forțelor pentru Operații Speciale „Trojan Footprint 22”, care începe în România, se va desfășura într-o nouă realitate. Organizatorii, SUA și NATO, nu declară în acest an participarea unităților speciale ucrainene la evenimente, dar cu siguranță întreaga agendă a exercițiului va fi axată pe arena ucraineană de operațiuni de luptă. Nu există nicio îndoială că specialiștii ucraineni vor participa la antrenamente de luptă și vor împărtăși experiența reală a războiului cu unitățile rusești.

NATO sprijină Forțele pentru Operații Speciale ale Ucrainei încă din 2015, când Ministerul ucrainean al Apărării a solicitat oficial asistență din partea Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al NATO. De atunci, comandanții occidentali au luat sub atentă supraveghere regimentele 3 și 8 ale Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Ucraina, situate la Kirovograd și Khmelnițki.

În plus, România, alături de Marea Britanie, a fost cea mai activă în sprijinirea FOS ucrainene. Ulterior, FOS ucrainene au adoptat în mod activ standardele NATO, au primit livrări pe scară largă de armament occidental adecvat, iar tematica exercițiilor comune s-a concentrat pe pregătirea pentru confruntarea cu armata rusă. Din cei 3.300 de participanți la exerciții, 700 provin din România, ceea ce reprezintă o proporție foarte semnificativă.

Diversiunile punctuale efectuate în Transnistria au fost doar ’sondaje’, o recunoaștere atentă a capacităților armatelor ruse și transnistrene, precum și a forțelor de securitate locale. Sabotorii ucraineni au avut un succes deplin. În situația transnistreană, forțele speciale românești, sub masca moldovenilor, împreună cu unități ucrainene, sunt potențial capabile să asigure blocarea și confiscarea infrastructurii militare critice a OGRV (Grupul operațional al trupelor ruse din Transnistria – n.n.) și a Ministerului Apărării din Transnistria. Mai mult, unitățile mai puțin capabile ale forțelor armate ucrainene, cărora guvernul moldovean le va oferi un statut juridic legal la prima comandă a ambasadei americane de la Chișinău, vor putea să-și consolideze succesul.

Activitățile de recunoaștere activă ale NATO pe teritoriul Transnistriei au fost înregistrate la sfârșitul anului 2021, când, potrivit proiectului WarGonzo, au fost observate mișcările unui grup de forțe speciale străine în zona de securitate controlată de forțele de menținere a păcii rusești.

Exercițiul din România este îndreptat împotriva Rusiei, iar principala sa victimă în viitorul apropiat ar putea fi Transnistria.” Sursa textului: Proiectul WarGonzo.

Care sunt frânturile de adevăr folosite în acest material de manipulare?Exercițiul Trojan Footprint 22 este planificat să se desfășoare, în perioada 2-13 mai, pe teritoriul a 15 state aliate sau partenere, nu doar în România.

Este un exercițiu de tradiție organizat anual de către Comandamentul Statelor Unite pentru Operații Speciale (US SOCEUR) în diferite locații din Europa printre care și România. Exercițiul a fost anunțat în mod transparent, aici.Militarii armatei ucrainene, inclusiv cei din Forțele pentru Operații Speciale, s-au instruit împreună cu militarii români sau din alte armate din țări NATO.

Aceste activități de instruire în comun s-au executat în cadrul unor exerciții multinaționale desfășurate, în anii trecuți, pe teritoriul României sau al altor țări. Exercițiile au avut un caracter de rutină și au fost comunicate în mod transparent.

Care sunt cele mai flagrante minciuni?

În primul rând, la acest exercițiu NU participă militari din Ucraina.

Deși în anii anteriori militarii din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ucrainene au fost alături de militarii români și aliați la Trojan Footprint, dar și la alte evenimente de instruire, din păcate, anul acesta, din cauza invaziei brutale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse asupra unui stat democratic și independent, militarii din Ucraina nu au mai putut fi prezenți la acest exercițiu.

Important de specificat este faptul că, pe timpul acțiunilor de planificare a exercițiului, desfășurate la începutul anului 2021, Ucraina a confirmat intenția de participare cu trupe la exercițiul din 2022. În mod evident, invazia nejustificată a armatei ruse, care a adus moartea a mii de oameni nevinovați în țara lor, a schimbat fundamental prioritățile armatei ucrainene. Afirmația așa zisului analist cum că ”Nu există nicio îndoială că specialiștii ucraineni vor participa la antrenamente de luptă și vor împărtăși experiența reală a războiului cu unitățile rusești” este lipsită de logică, ținând cont de faptul că apărarea propriei țări este infinit mai importantă pentru forțele ucrainene decât participarea la un exercițiu militar.NU, militarii Armatei României NU au desfășurat vreodată acțiuni de ”spionaj” sau de „sabotaj” în zona Transnistriei, lucru cunoscut cu siguranță de agenții manipulatori.

România și Republica Moldova au legături foarte bune de colaborare în multiple domenii, inclusiv militar, ceea ce rezultă în o serie de activități de instruire atât pe teritoriul României cât și în țara vecină, comunicate de fiecare dată cu maximă transparență.NU, exercițiul Trojan Footprint din România (și, repetăm, desfășurat, simultan, în încă alte 14 țări NATO și partenere) NU este îndreptat împotriva Rusiei, iar România și niciun alt stat NATO nu își propune să atace Transnistria. (Această ultimă parte a minciunii sună chiar sinistru!)

Comunicatul care anunță acest exercițiu pe teritoriul României menționează foarte clar caracterul fictiv al scenariului activităților de instruire, adaptat posibilelor amenințări operaționale manifestate în regiune, evident, în contextul generat de agresiunile rusești în Ucraina.

Acestea ar fi cele mai flagrante dintre falsurile fabricate în acest material propagandistic, al cărui scop evident este de inducere a unei stări de teamă în rândul audienței țintite. Întreaga așa-zisă analiză reprezintă o însăilare de minciuni amestecate cu sloganuri și, așa cum arătam, frânturi de adevăr.

Faptul că NATO este o alianță eminamente defensivă nu reprezintă un mesaj de comunicare, ci însăși rațiunea de a fi a acestei organizații, așa cum este enunțată cu claritate în Tratatul de la Washington. Versiunea în limba română a tratatului poate fi consultată aici.

În mod evident, niciuna dintre măsurile luate de România și de aliați, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei nu a avut caracter agresiv sau escalatoriu, ci au fost măsuri defensive, de consolidare a apărării pe flancul estic și descurajare a oricărei agresiuni (ați ghicit, din partea Federației Ruse), implementate în cadrul juridic internațional.

Este de așteptat ca aparatul de propagandă al Federației Ruse să continue să folosească orice pretext, de cele mai multe ori inventat, pentru a distrage atenția opiniei publice de la eșecurile armatei ruse înregistrate pe timpul acestei invazii. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.