Românii care nu negociază contractul la energie electrică cu furnizorul şi aleg o reînnoire automată de către acesta vor plăti preţuri cu până la un sfert mai mari decât cele actuale, de la 1 ianuarie.

Majoritatea consumatorilor vor plăti preţuri mai mari la curent, de la 1 ianuarie, dacă nu îşi schimbă contractul cu furnizorul, arată ofertele publicate până în prezent de furnizori. La începutul anului viitor piaţa de energie electrică va fi liberalizată, ceea ce înseamnă că preţurile nu vor mai fi reglementate de către stat. Clienţii au două opţiuni. Una este să nu facă nimic şi să lase actualul furnizor să le livreze în continuare curent, la un „preţ pentru serviciu universal”, însă această opţiune vine cu scumpiri substanţiale în facturi. Cealaltă este să negocieze contractul cu actualul furnizor sau să aleagă un alt furnizor, la un „preţ concurenţial”.

Majoritatea ofertelor publicate de furnizori arată că acei clienţi care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari, potrivit datelor analizate de profit.ro.

Clienţii casnici ai Electrica din Transilvania şi zona de Nord a Munteniei care nu vor opta pentru un furnizor concurenţial vor achita facturi mai mari cu un procent cuprins între 13,9 şi 16,5% decât cele actuale. Pentru zona Muntenia Nord (judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Prahova şi Dâmboviţa), clienţii plătesc în prezent 0,6582128 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie vor plăti 0,7598269 lei/KWh (cu TVA). Pentru zona Transilvania Sud (judeţele  Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), preţul actual este de 0,6446349 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,7512232 lei/KWh (cu TVA). Pentru zona Transilvania Nord (judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Bihor, Sălaj şi Cluj) preţul actual este de 0,651168 lei/KWh (cu TVA), iar de la 1 ianuarie acesta va fi de 0,7415247 lei/KWh (cu TVA). Cu alte cuvinte, la o factură de 100 de KWh, clienţii din zona Muntenia Nord vor achita cu 10 lei mai mult (75, în loc de 65 lei), cei din Transilvania Sud cu 11 lei mai mult (75, în loc de 64 lei), iar cei din Transilvania Nord cu 9 lei mai mult (74, în loc de 65 lei).

Consumatorii vor putea opta pentru una dintre cele două oferte, cea de serviciu universal şi cea concurenţială, până la data de 31 ianuarie 2021.

Citeste mai mult: adev.ro/qm0f0u

Articolul precedentAmenzi usturătoare pentru cei care nu participă la recensământul din 2021
Articolul următor20 de bărbați și o femeie în Guvernul Cîțu!