​A doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, care vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din “domenii cheie”, începe oficial astăzi, 15 ianuarie. Concret, de astăzi, de la ora 15:00, se vor putea face doar înscrierile pe platforma de programări, iar vaccinarea efectivă va începe de luni, 18 ianuarie. Persoanele vizate de a doua etapă se vaccinează doar la cerere, nu sunt obligate și nu există sancțiuni pentru cei care se răzgândesc și renunță la vaccin între momentul înscrierii și ziua când le vine rândul la vaccinare.

Marea necunoscută a celei de-a doua etape rămâne unde ne vom vaccina: OUG privind înființarea centrelor de vaccinare, care a făcut obiectul unei dispute între ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și primarul Clujului, Emil Boc, nu este nici acum aprobată.

Etapa a doua de vaccinare în cifre:

  • În jur de 6 milioane de români au dreptul să se vaccineze împotriva COVID-19 în etapa a doua. Nu se știe însă dacă toți aceștia vor dori să se înscrie pentru vaccinare.
  • 750 de centre de vaccinare ar urma să fie deschise în total în întreaga țară în etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19. Jumătate dintre ele ar fi trebuit să fie deschise astăzi, odată cu startul etapei, dar cum OUG de înființare a centrelor nu a fost încă adoptată de Guvern, în acest moment este neclar cu câte centre de vaccinare începe etapa a doua. 100 dintre aceste centre sunt deschise din etapa întâi.
  • Startul înscrierilor se dă astăzi, 15 ianuarie, iar vaccinarea efectivă începe pe 18 ianuarie, cu două excepții: președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, 15 ianuarie, iar premierul Florin Cîțu sâmbătă, 16 ianuarie.

Prima bilă neagră a etapei a doua de vaccinare: înființarea centrelor de vaccinare, în aer

Concret, pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare ar trebui să fie deschise în total 750 de centre de vaccinare în întreaga țară, dintre care jumătate ar fi urmat să fie deschise din data de 15 ianuarie, la startul campaniei, potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Cum în etapa a doua vorbim despre mult mai mulți potențiali cetățeni vaccinați decât în prima, este nevoie și de un număr mai mare de centre. 100 dintre cele 750 de centre sunt cele amenajate în unitățile medicale, în prima etapă a campaniei, care a inclus angajații din spitale. Restul de 650 urmează să fie amenajate și deschise.

Proiectul de Ordonanța de Urgență ce prevede înființarea centrelor de vaccinare necesare în etapa a doua, inițiat de Ministerul Sănătății, este blocat din cauză că nu s-a căzut încă de acord asupra sursei de finanțare. Proiectul de OUG a fost motiv de dispută între primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, timp de câteva zile bune. În cel mai bun caz, OUG ar putea fi adoptată în ședința de Guvern programată astăzi, însă chiar și așa, pentru organizarea și deschiderea centrelor este nevoie de timp.

HotNews.ro a încercat să afle de la Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea și de la Ministerul Sănătății cu câte centre deschise la nivel național va începe etapa a doua, însă nu a primit niciun răspuns până la momentul publicării acestui articol. (sursa)

Articolul precedentCîţu pune la cale cel mai mare jaf din istoria modernă
Articolul următorSteluța Cătăniciu lansează o nouă platformă în cadrul grupurilor PSD din Parlament