Tesla se laudă cu planuri ambițioase de a folosi roboți umanoizi, cunoscuți sub numele de Tesla Bot sau Optimus, în fabricile sale, urmând ca la un moment dat să producă milioane de astfel de roboți pentru uz casnic și nu numai, scrie Reuters. 

Directorul executiv de la Tesla, Elon Musk, a dat vina pe dependența de roboții folosiți în fabrici pentru „iadul” prin care a trecut compania producătoare de mașini electrice acum patru ani, spunând că oamenii sunt mai buni decât roboții la executarea anumitor sarcini. 

Cu toate acestea, în interiorul companiei din Texas este deja multă agitație pe seama faptului că se organizează tot mai multe ședințe despre roboți, potrivit unei surse care lucrează la Tesla.

Musk a spus în timpul unui eveniment TED Talk că, în viitor, roboții ar putea fi folosiți în case, la gătit, la tunsul ierbii, la îngrijirea persoanelor vârstnice, putând chiar să joace rolul unui „prieten” sau al unui partener sexual de tip „catgirl” (fată-pisică).

Afacerea cu roboți ar putea la un moment dat să devină mai profitabilă pentru Tesla decât vânzarea de mașini, potrivit lui Musk, care crede că viitorul companiei nu va fi limitat de producția de mașini electrice autonome.

Musk: Producția la scară largă a lui Optimus ar putea începe de anul viitor

Elon Musk a spus că Tesla va prezenta pe 30 septembrie, de „Ziua Inteligenței Artificiale”, un prototip al proiectului Optimus, un nume prin care se face aluzie la liderul puternic și binevoitor al Autoboților din seria de filme Transformers. Producția roboților ar putea începe anul viitor, a anunțat Musk.

Ideea lui Musk de a introduce roboți de „uz general” în fabrici, casele oamenilor și oriunde ar fi nevoie de ei este privită cu mult scepticism de către experții, investitorii și analiștii din robotică. Musk trebuie să demonstreze mai întâi că tehnologia existentă se ridică la un nivel care să justifice o astfel de investiție majoră.

Tesla folosește deja sute de roboți proiectați special pentru asamblarea de mașini. Roboții umanoizi se află în etapa de dezvoltare deja de mai multe decenii în cadrul companiei Honda Motor și a unității Boston Dynamics a companiei Hyundai Motor.

La fel ca mașinile care se conduc singure, roboții întâmpină probleme când au de-a face cu situațiile imprevizibile. Mașinile autonome s-au dovedit a fi mai problematice decât s-a crezut inițial și același lucru se poate spune într-o anumită măsură și la roboții umanoizi, potrivit șefului Echipei de Robotică Abilă a NASA, Shaun Azimi.

„Dacă ceva neașteptat se întâmplă, a fi flexibil și robust în fața acestor tipuri de schimbări este foarte dificil”, a explicat Azimi. În timpul unui eveniment numit „Autonomy”, în 2019, Musk a promis că va produce 1 milion de robo-taxiuri până în 2020, dar Tesla nu a făcut până acum nicio astfel de mașinărie.

Oamenii au așteptări mari de la Optimus

Publicul prezent la evenimentele de prezentare ale Tesla, care se așteaptă ca Musk să arate că Optimus este la fel de capabil ca oamenii, va fi greu de impresionat dacă roboții săi demonstrează că pot îndeplini doar funcții de bază.

Pentru a avea succes, Tesla trebuie să arate că roboții săi știu să facă multe lucruri pentru care nu au fost programați dinainte, a spus Nancy Cooke, profesor de ingineria sistemelor umane la Universitatea de Stat din Arizona.

„Dacă îi face pe roboți să se plimbe de colo-colo sau să danseze, asta s-a mai făcut deja. Nu este foarte impresionant”, a spus Cooke.

Optimus va îndeplini inițial sarcini plictisitoare sau periculoase, precum transportul de piese grele, potrivit lui Musk, care a recunoscut că roboții umanoizi nu sunt destul de inteligenți pentru a naviga lumea reală fără să primească instrucțiuni explicite.

Musk a spus însă că Tesla poate profita de expertiza pe care o are în domeniul inteligenței artificiale și a componentelor esențiale pentru a dezvolta și produce roboți umanoizi mai deștepți și mai ieftini.

Musk recunoaște că oamenii nu pot fi complet înlocuiți de roboți, nici măcar în fabrici

Jonathan Hurst, șeful departamentului de tehnologie de la Agility Robotics, o companie de roboți umanoizi fondată în 2015, a spus că tehnologia a ajuns acum într-un moment de cotitură.

„Cu siguranță, o dovadă importantă a succesului este dacă se pot face bani din asta”, a spus Hurst pentru Reuters, referindu-se la eforturile companiei Tesla de a produce roboți umanoizi.

Analiștii sunt de părere că prezentările lui Musk sunt mai degrabă o reclamă decât un mod de a introduce un produs tangibil.

„Totul face parte din [încercările de] distragere a oamenilor și de a le oferi un nou obiect strălucitor după care să alerge”, a spus și analistul Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

„Investitorii nu sunt încântați de Optimus”, a spus Gene Munster, de la firma de capital de risc Loup Ventures, care deține acțiuni Tesla. „Este foarte improbabil ca [roboții umanoizi] să dea randament la scară largă. Este infinit mai greu decât în cazul mașinilor autonome”.

În timpul problemelor de producție întâmpinate de Tesla în 2018, însuși Musk a recunoscut că, în anumite cazuri, este mai eficient să ai pe cineva care se ocupă de procesul de asamblare decât să plătești tehnicieni care să se ocupe de mentenanța unor roboți complicați care să îndeplinească aceeași sarcină.

„Mâinile oamenilor sunt mult mai potrivite pentru a face asta”, a spus Musk despre procesul de izolare cu fibră de sticlă a bateriilor mașinilor electrice, potrivit Quartz. Inițial un robot numit „fluff bot” era programat să se ocupe de această sarcină, dar până și Musk a trebuit să recunoască faptul că unele activități sunt mai potrivite pentru mâinile oamenilor decât pentru brațele roboților. (digi24.ro)

Articolul precedentBritanicii se pregătesc deja pentru moartea regelui Charles. A fost declanșată „Operațiunea Menai Bridge”
Articolul următorRevolut confirmă atacul cibernetic în urmă căruia hackerii au avut acces la datele a peste 50.000 de utilizatori