Într-o postare pe Facebook, economistul Cristian Socol de la Academia de Studii Economice din București a realizat o critică aplicată a programele celor două mari partide de dreapta – PNL și USR – și a scos în evidență anumite măsuri care duc România în cercul vicios al austerității și subdezvoltării.
”Am văzut în ultimele zile mulți naivi care cred în schimbare, cu un vot anti PSD și pro guvernarea de dreapta, neoliberală cu accente libertariene.
Foarte bine, este opțiunea voastră. Am citit programele celor 2 mari partide de dreapta și scot în evidență anumite măsuri cu care PSD consider că nu trebuie să fie de acord niciodată.
Sunt măsuri care ne arată ce ne așteaptă:
1. AUSTERITATE, și nu este ceva nou. Înghetarea pensiilor, a salariului minim și a pensiei minime, a alocatiei de stat pentru copii și a ajutorului social pentru cei cu dizabilitati. Ne aducem aminte de ultima guvernare de dreapta, în care pensia a crescut cu 16 lei în 11 luni, de la 1592 lei în decembrie 2020 la 1608 lei în noiembrie 2021. Adică plus 1% la o inflație de 7,4%, ceea ce înseamnă o scădere de putere de cumpărare de minimum 6%. Mai mult, un plus la salariul minim net de 40 lei lunar adica de la 1346 lei net în anul 2020 la 1386 lei net în anul 2021. Deci o pierdere de putere de cumparare de 5% a celor cu salariul minim – salariul minim a crescut cu 3% iar inflația cu 8%. Sunt date statistice oficiale.
2. VÂNZAREA COMPANIILOR DE STAT. ”Companiile de stat vor fi privatizate, listate pe bursă sau închise (cele care nu îndeplinesc un mandat public)”. Adică privatizarea totală, pentru a câștiga speculatorii și a impune românilor prețuri explozive la energie, apă, gaze și transport. Sunt aceiași oameni care au susținut liberalizarea prețurilor la energie și gaze, sunt aceiasi care au sărăcit astfel românii și companiile românești pentru câștigul speculativ al unor băieți deștepți.
3. ELIMINAREA PLAFONĂRII LA UTILITĂȚI ȘI LA ALIMENTELE DE BAZĂ. ”Susținem o pregătire temeinică a eliminării tarifelor reglementate administrativ și adoptarea unor mecanisme de stabilire a prețurilor care să reflecte dinamica cerere-ofertă”. Adică revenirea la facturile duble sau triple la utilități pentru români și pentru IMM urile care funcționează în România. Adică falimentul gospodăriilor și economiei românești, exact ceea ce s-a întâmplat în ultima guvernare de dreapta.
4. MUNCĂ PLĂTITĂ PROST. ”Vom introduce în legislație noi forme de angajare, mai flexibile decât contractul de muncă clasic de 8 ore/zi la sediul angajatorului” și ”Vom elimina interdicția de a presta ore suplimentare într-un contract de muncă cu timp parțial”. Adică legalizarea ”sclaviei moderne” în muncă și legalizarea ”muncii la gri”, în sensul în care vei putea munci 10 ore pe zi (că, deh, nu ai nicio putere) într-un contract de 4h pe zi. Dacă vei primi ceva ”la negru sau la gri” bine, dacă nu, multumește-te cu un loc de muncă prost plătit. Creșterea sărăciei în muncă devine o certitudine.
5. PRIVATIZAREA EDUCAȚIEI. ”Banii alocați total de stat pentru educație vor urma cu adevărat copilul, la orice școală, publică sau privată. Vom crea o competiție reală între școli, administrate local, pentru opțiunile părinților”, opțiune care nu va conduce decât la creșterea inegalităților în ceea ce privește șansele egale la educație pentru toți copiii. Accesul copiiilor săraci la o educație de calitate va fi eliminat.
6. PRIVATIZAREA SĂNĂTĂȚII. ”Vom înființa Pilonul 2 al Sănătății prin care fiecare român va avea dreptul să-și aleagă un alt asigurător decât CNAS”. Cu alte cuvinte, nu reforma CNAS, ci mai multă birocrație și golirea bugetului spitalelor publice, astfel încât să se blocheze prin subfinanțare internările pe cazuri medii și grele precum și programele naționale de sănătate, pentru boli grave.
Sunt ferm convins că Partidul Social Democrat va lupta pentru a nu fi implementate astfel de măsuri care polarizează și mai mult societatea.
Acestea sunt programe dedicate unor grupuri de interese bogate, de pe urma căruia să câștige doar o mică elită, în timp ce pentru 90% din populație și companii, se oferă facturi duble sau triple, prețuri mai mari și scăderea puterii de cumpărare.
Propunerile includ austeritate, vânzarea companiilor strategice și a resurselor naturale, precum și privatizarea educației și sănătății, măsuri care amenință să ducă la falimentul și subdezvoltarea economiei și societății românești, blocând accesul la servicii publice pentru toți.
Asta nu trebuie să se întâmple.
De aceea, duminică trebuie să mergeți la vot.
Trebuie să oprim astfel de măsuri care conduc la pauperizarea românilor.
România trebuie să meargă înainte, nu înapoi. Spuneți nu intrării în cercul vicios al austerității și subdezvoltării.”
Prof.univ.dr. Cristian Socol (n. 1974) este absolvent al Facultății de Economie din Academia de Studii Economice din București. Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Economie și Politici Economice (ASE), cadru didactic din 1999 și doctor în Economie (2004).