Raluca Turcan nu este singurul politician vocal în această perioadă împotriva beneficiarilor de ajutor social. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și prefectul județului duc propria luptă în nord-vestul României. Adevărata țintă a acestei campanii împotriva „asistaților social” sunt milioanele de români care lucrează pe salariul minim, susține Mihai Vasile, deținătorul unui masterat în educație și globalizare la Universitatea Cambridge, într-un comentariu publicat de Libertatea.
Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, și directoarea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), Gabriela Iova, au semnat un protocol prin care vor monitoriza și amenda primăriile dacă nu respectă prevederile legale privind munca în folosul comunității pe care ar trebui să o execute beneficiarii de ajutor social care sunt apți de muncă.
Declarațiile prefectului și ale lui Bolojan conțin însă o serie de neadevăruri și insinuări problematice.
Autoritățile amestecă beneficiile sociale
Vorbind despre „munca în folosul comunității”, prefectul Dumitru Țiplea a amestecat ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat (VMG) cu alocația pentru susținerea familiei (ASF).
Le-a adus pe ambele în discuție, la fel cum a procedat într-o postare pe Facebook și Ilie Bolojan. Cel de-al doilea ajutor, alocația pentru susținerea familiei, nu are însă, conform legii, obligații privind prestarea unor ore de muncă în folosul comunității.
Ajutorul este unul destinat sprijinirii copiilor, fiind condiționat de prezența la școală a acestora. Dar niciunde în lege și nicicând nu s-a pus problema de efectuare a unor ore de muncă pentru acest ajutor (de altfel, mic, între 75 și 302 lei, în funcție de dimensiunea familiei, suma maximă fiind luată în cazul unei familii monoparentale cu 4 sau mai mulți copii).
Insinuează că beneficiarii primesc mai mulți bani „nemunciți”
Țiplea spune că în 2020 s-au cheltuit 17,8 milioane de lei pentru plata ajutorului social și a alocației pentru susținerea familiei, sumă pe care o traduce în medie de 5.500 de lei pe an per beneficiar, sau un cost total de 300.000 de euro lunar pentru cele două ajutoare în județul Bihor, după cum menționează pe Facebook și Bolojan.
Cei doi amestecă voit cele două ajutoare pentru a umfla suma pe care o primesc oamenii, insinuarea fiind că sunt bani „nemunciți”. Însă, așa cum am arătat mai sus, nu există obligația de a presta muncă în folosul comunității pentru a primi alocația pentru susținerea familiei.
În documentele pe care le-au prezentat chiar autoritățile la conferința de presă se poate vedea că suma cheltuită cu ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat a fost de 10,2 milioane de lei, adică în medie 277 de lei, puțin peste media națională de 256 de lei.
Anual, asta înseamnă aproximativ 3.300 de lei per familie beneficiară, suma fiind alocată unei familii, nu unui individ. Doar pentru această sumă există obligația legală de prestare a unor ore de muncă în folosul comunității.
Prefectul sugerează că beneficiarii își inventează probleme medicale
„Doar jumătate au fost declarați apți de muncă! Ceilalți au invocat motive medicale, reale sau fabricate, cu certificatele medicale aferente!”, a mai spus prefectul Țiplea despre beneficiari.
Prefectul Țiplea nu a menționat câți dintre cei scutiți de la efectuarea orelor de muncă în folosul comunității se află în această situație din cauza unor afecțiuni medicale și câți pentru că au copii sau bătrâni în grijă. Categoriile acestea sunt scutite de munca în folosul comunității prin lege.
A lăsat, în schimb, să se înțeleagă că e posibil ca mulți să-și fi falsificat acele hârtii medicale. Pentru această informație nu a prezentat documente/dovezi.
Citeşte întreaga ştire: După Turcan, Ilie Bolojan preia și el lupta cu asistații social. Ce omit însă autoritățile atunci când acuză „nemunca”