DSVSA Bihor informează asupra faptului că, în perioada 22.05 – 19.06.2024, în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate, în județ au fost declarate 2 noi focare de PPA (pestă porcină africană) la porcii domestici, în localitățile Ciocaia și Șilindru.

În localitățile afectate, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat, conform procedurilor specifice, măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei în exploatații, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

De asemenea, prin activitățile specifice de control și asanare a bolii, aplicate concomitent cu măsurile de supraveghere a teritoriului, respectiv de prevenire a introducerii bolii, în această perioadă  au fost asanate 4 focare de PPA în localitățile Tarcea și Galoșpetreu – comuna Tarcea, Cordău – comuna Sânmartin, și Hidișelu de jos – comuna Hidișelu de sus.

Ca urmare, la data prezentei informări în Bihor mai sunt active 6 focare de PPA la porcii domestici, fiind afectate localitățile Ciocaia, Săcuieni și Sânicolaul de munte aparținând de orașul Săcuieni, respectiv Șilindru – comuna Șilindru .

În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu a fost diagnosticate cazuri noi de boală, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 25.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, numai dacă animalele sunt identificate și înregistrate în termenul prevăzut de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Articolul precedentAzi are loc solstițiul de vară. E cea mai lungă zi din an
Articolul următorMinistrul Mediului: Apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere. Nu există niciun pericol pentru turişti