Oficialii ucraineni s-au bazat pe informațiile americane pentru a planifica contraofensiva, iar mare parte a acestora sunt colectate zilnic de avioane de supraveghere sau drone aliate care zboară deasupra României, mai ales în zona Dobrogei, dar și în largul Mării Negre. Și demersul militarilor aliați nu este unul tocmai ieftin.
Zilnic, deasupra României zboară mai multe avioane de supraveghere. Între altele, mișcările fostei Armate Roșii în Ucraina sunt monitorizate de avioane de avertizare timpurie şi comandă Boeing E-3 Sentry AWACS care are un cost de operare de 39.587 de dolari pe oră. Tot pentru misiuni de supraveghere mai sunt trimise periodic deasupra României şi avioane E-8C Joint Surveillance Target Attack Radar System dotate cu radare AN/APY-7 şi sisteme informatice complexe. Aceste aparate au un cost orar de exploatare de peste 35.000 de dolari.
Costisitoarele drone Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk
Totodată, tot pentru supraveghere electronică, Aliaţii mai operează deasupra României sau în zona Mării Negre şi drone de tip MQ-9 Reaper (cu baza la Câmpia Turzii) sau Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, decolate de la o bază din Italia. Acestea au autonomii extrem de ridicate (14 ore, respectiv 32 de ore), iar o oră de zbor cu cele două drone costă 3.624 de dolari (pentru MQ-9 Reaper) şi 9.089 de dolari (Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk). Trebuie spus că o misiune a dronei Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk în zona Mării Negre şi deasupra României durează în medie 16 ore, iar un mic calcul ne arată că US Air Force cheltuieşte pe aceasta 145.424 de dolari.
Duminică, de exemplu, numai până la prânz, zona Dobrogei a fost survolată în buclă de o aeronavă de recunoaștere electronică Lockheed EP-3E Aries ll și de un avion de supraveghere Boeing RC-135W River Joint. În plus, în largul Mării Negre a evoluat și o complexă dronă Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk, care a avut senzorii fixați pe fosta Armată Roșie.
citiți materialul întreg pe adevarul.ro