După o săptămână de la demiterea ministrului Sănătății și declanșarea primei crize majore în funcționarea Coaliției de „dreapta”, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au reușit să ajungă la un acord de împăcare, scrie printreranduri.net. Au semnat „un act adițional” la protocolul Coaliției, o completare care, așa cum a declarat președintele PNL, aduce „proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei”.

Nimeni nu mai are voi să adopte poziții publice prin care „să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului”, iar comunicarea publică se va face „în spirit de susținere reciprocă și solidaritate”. În traducere liberă: nimeni nu mai comentează și nu face critici în public, certurile se vor produce doar în spatele ușilor închise.

Prim-ministrul Cîțu nu va mai putea da afară niciun ministru decât „după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus” și doar pe baza „unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție” cu Barna, Cioloș, Orban și Kelemen. Asta cu evaluarea „obiectivă” este poveste de adormit fraierii, iar partea cu informarea și dezbaterea în Coaliție înseamnă că prmei6 va fi legat la mâini. Nu cu cătușe (să nu îl deranjeze), doar cu o sfoară invizibilă. Ca o marionetă la teatrul de păpuși.

Așadar, partidele de guvernare au decis să trateze lipsa încrederii între parteneri cu proceduri! Au preferat să trateze efectul și nu cauza problemei. Cum se întâmplă, de cele mai multe ori în viață.


E ca și cum într-un cuplu, după ce soțul a călcat strâmb, împreună cu soția decid că pe viitor nu va mai putea face asta decât după o dezbatere în familie. Pe viitor pentru a călca strâmb va avea nevoie de acordul partenerei. Iar soția, după un dialog serios cu soțul și o evaluare „obiectivă”, aplicând principiul solidarității și colegialității, va fi de acord și nici nu se va plânge în public de infidelitatea partenerului. Teoretic e posibil să funcționeze o astfel de relație, practic ea va ajunge una pur formală.

Ne întrebam cu câteva zile în urmă oare cine va fi leu și cine va fi miel după ședința decisivă a Coaliției. Aparent, toți „partenerii” au cedat și au renunțat la atitudinea de leu. Nu au avut altă variantă decât să se înțeleagă. Nu știm însă cât timp vor #rezista deghizați în miei. E totuși o coaliție politică care se erodează foarte repede la guvernare. Așa cum ne învață istoria coalițiilor de guvernare din România, la momentul oportun, pentru a-și salva pielea și procentele electorale, e de așteptat ca unul dintre partenerii de coaliție să întoarcă armele. Și nici nu e foarte greu de ghicit care dintre actualele partide va face asta…

Actualii guvernanți nu vor uita că după 1990, niciun partid de guvernare nu a reușit să câștige alegerile pe care s-a întâmplat să le fi organizat! În ’96, PDSR a pierdut. În 2000, țărăniștii și peneliștii au pierdut, în 2004, PSD a pierdut. În 2008, PNL a pierdut. În 2012, PDL a pierdut. În 2016, „tehnocrații” au pierdut. În 2020, peneliștii au pierdut.

În concluzie, leii Coaliției vor continua să guverneze împreună deghizați toți în mielușei. Problemele nu se vor termina însă cu semnarea actului adițional. Rămâneți sănătoși și distrați-vă de spectacolul politic. Că doar l-am plătit! (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Nu vă voi cere să votaţi împotriva solicitării, n-am nimic de ascuns
Articolul următorÎn fața Rusiei agresive, cât de mult ne putem baza pe NATO?