Epuizată de presiunea de a reuși ca fotograf, Litsky Li a acceptat o ofertă mai bună: a renunțat la locul de muncă pentru a deveni unul dintre cei din ce în ce mai mulți copii din China plătiți de familiile lor pentru a sta acasă, transmite CNN.
Li, în vârstă de 21 de ani, își petrece acum zilele făcând cumpărături pentru familia sa din orașul Luoyang, situat în centrul țării, și îngrijindu-și bunica, care suferă de demență. Părinții ei îi plătesc un salariu de 6.000 de yuani (835 de dolari) pe lună, care este considerat un salariu solid pentru clasa de mijloc în zona în care locuiește.
„Motivul pentru care sunt acasă este că nu pot suporta presiunea de a merge la școală sau la serviciu”, a declarat Li, absolventă de liceu. „Nu vreau să concurez intens cu colegii mei. Așa că am ales să „stau complet întinsă””, a spus ea, folosind o expresie populară care se referă la evitarea orelor epuizante și a valorilor familiale tradiționale în favoarea urmăririi unei vieți mai simple.
„Nu am neapărat nevoie de un loc de muncă mai bine plătit sau de o viață mai bună”, a adăugat ea.
Li nu este singura. Și nu este doar nemulțumirea care conduce fenomenul „fiilor și fiicelor cu normă întreagă”, o etichetă care a apărut pentru prima dată pe popularul site de socializare chinezesc Douban la sfârșitul anului trecut.
Majoritatea zecilor de mii de tineri care se identifică ca atare pe rețelele de socializare spun că se retrag acasă pentru că pur și simplu nu pot găsi de lucru.
Rata șomajului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din zonele urbane a atins luna trecută 21,3%, un nivel record.
Șomajul în rândul tinerilor s-a alăturat unei serii de probleme – consumul intern scăzut, o retragere a industriei private și o piață imobiliară în dificultate – devenind o problemă majoră pentru conducerea Chinei, pe măsură ce redresarea post-Covidi a țării se estompează. (sursa)