La începutul anului 2025, Compania de Apă Buzău a introdus cel mai mare tarif din România pentru serviciile de apă potabilă, de 10,06 lei/mc, exclusiv TVA. Aceasta este urmată în top de companiile de apă din județele Bacău, Brăila, Prahova și Vaslui, care aplică tarife mai mici pentru apa potabilă. Noua structură tarifară a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025, conform datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Pe lângă prețul pentru apa potabilă, Compania de Apă Buzău aplică și un tarif pentru canalizare-epurare de 6,95 lei/mc, exclusiv TVA. Această politică tarifară este rezultatul unei strategii ce a început în 2021 și care se va încheia în 2025. Creșterea tarifelor este explicată de faptul că o parte semnificativă din investițiile realizate de companie sunt cofinanțate din fonduri europene, iar inflația a avut un impact semnificativ asupra costurilor.

Potrivit economistului companiei, Dragomir Văsii, inflația a avut o pondere de aproximativ 70% în creșterea prețului apei, restul de 30% reprezentând creșterea reală, arată Digi 24.

Strategia tarifară a fost implementată pentru a susține investițiile necesare dezvoltării și îmbunătățirii infrastructurii de apă și canalizare din județul Buzău. În acest context, prețurile au fost ajustate anual, iar anul 2025 reprezintă ultimul an de aplicare a procentului de creștere.

În contrast, în alte regiuni ale țării, cum ar fi Timiș, Orăștie, Râmnicu Vâlcea și Miercurea Ciuc, tarifele pentru apa potabilă sunt mult mai mici. De exemplu, Aquatorontal SRL din Timiș aplică un tarif de doar 3,52 lei/mc, exclusiv TVA, iar operatorii din Orăștie, Râmnicu Vâlcea și Miercurea Ciuc se situează și ei în partea inferioară a scalei tarifare.

Diferențele mari de preț între companiile de apă din diverse zone ale țării se datorează mai multor factori, inclusiv complexitatea sistemului de distribuție a apei. În județul Buzău, apa este pompată de mai multe ori prin diferite stații și hidrofoare, ceea ce generează costuri suplimentare, ce se reflectă în prețul final al apei livrate consumatorilor. (sursa)

Articolul precedentCâți kilometri de autostradă și drum expres vor fi inaugurați în România în 2025. „Va fi un an bun în infrastructura rutieră” / Ce se întâmplă în Bihor
Articolul următorRomânii vor putea călători fără vize în SUA / Anunțul oficial va fi făcut vineri, la Washington, de secretarul american pentru Securitate Internă