Producția agricolă vegetală a scăzut la cereale și leguminoase pentru boabe, plante uleioase și legume, în 2020, dezastrul din agricultură fiind confirmat astfel de Institutul Național de Statistică (INS).

Concret, suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 2,4% în 2020, iar producţia s-a redus cu 37,6%, faţă de 2019, pe fondul secetei pedologice excesive înregistrată în principalele perioade de vegetaţie a culturilor, dar şi al lipsei irigaţiilor, cumul de factori care a condus la randamente scăzute la majoritatea culturilor.

Totodată, suprafaţa cultivată cu porumb boabe a reprezentat 48,6% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, în timp ce suprafaţa cultivată cu grâu a avut o pondere de 39,5%.

Statisticile INS relevă faptul că, anul trecut, producţia pentru leguminoase boabe s-a diminuat faţă de 2019 cu 48,3%, iar suprafaţa cultivată cu numai 0,9%.

La categoria plantelor uleioase s-a înregistrat o scădere de 35,1% a producţiei, în condiţiile în care suprafaţa cultivată s-a diminuat cu 3,6%. Scăderi ale producţiei s-au mai înregistrat la floarea soarelui (-41,9%), soia boabe (-26,4%) şi rapiţă (-8,8%).

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în 2020 aceasta a scăzut cu 2,4%, dar producţia a crescut cu 2,1%. În acelaşi timp, în cazul legumelor, producţia s-a contractat cu 0,4%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate faţă de anul precedent.

Tot în 2020, producţia de struguri a scăzut cu 4,1%, ca urmare a diminuării randamentului la hectar (-3,5%), precum şi a suprafeţei cultivate (-0,6%).

Pe de altă parte, producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 29,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate şi a randamentelor la hectar, conform INS. (agro-tv.ro)

Articolul precedentCât de românesc este UiPath și cât mai deține miliardarul român Daniel Dines din „decacornul” global
Articolul următorCursa pentru Premiul Cetăţeanului European, deschisă până la mijlocul lunii viitoare. Pot participa cetăţeni şi asociaţii din România