Parlamentul danez a adoptat joi o lege prin care interzice incendierea Coranului, în urma unor tensiuni puternice pe acest subiect în ţările scandinave, relatează AFP.

Textul de lege vizează şi alte înscrieri religioase, ca Biblia.

”Legea consideră de-acum un delict tratarea neadecvată a unor texte religioase importante, precum Coranul, Biblia şi altele, de exemplu prin arderea acestora”, anunţă pe site radioteleviziunea publică daneză.

În termeni practici, va fi interzisă arderea, ruperea sau pângărirea în alt mod public a textelor sfinte sau în videoclipurile destinate a fi difuzate pe scară largă.

În urma unei dezbateri de aproape patru ore, textul a fost adoptat în a treia lectură cu voturile a 94 dintre cei 179 de membri ai Parlamentului.

Cei care încalcă legea riscă amendă sau până la doi ani de închisoare. Înainte ca documentul să intre în vigoare, regina Margrethe trebuie să-l semneze oficial. Acest lucru este de așteptat să se întâmple în această lună.

Scopul legii este de a contracara „batjocorirea sistematică” care, printre altele, a contribuit la intensificarea amenințării terorismului în Danemarca, a spus Ministerul Justiției.

Danemarca și Suedia au cunoscut o serie de proteste publice în acest an în care activiștii anti-islam au ars sau au deteriorat în alt mod copii ale Coranului, stârnind tensiuni cu musulmanii și declanșând cereri ca guvernele să interzică această practică.


„Istoria ne va judeca aspru pentru asta și pe bună dreptate. … La ce se rezumă totul este dacă o restricție a libertății de exprimare este determinată de noi sau dacă este dictată din exterior”, a declarat Inger Stojberg, liderul Partidului Democrat din Danemarca anti-imigrație, care s-a opus interdicției.

Guvernul de coaliție centristă din Danemarca a susținut că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertății de exprimare, iar criticarea religiei în alte moduri rămâne legală.

În 2006, Danemarca a fost în centrul furiei larg răspândite în lumea musulmană, după ce un ziar danez a postat 12 caricaturi cu profetul Mahomed, inclusiv unul purtând o bombă ca turban. Musulmanii consideră imaginile profetului ca fiind sacrile și încurajând idolatria. Imaginile au escaladat în proteste violente împotriva Danemarcei ale musulmanilor din întreaga lume. (sursa)

Articolul precedentDin 1 ianuarie carburanții se scumpesc cu 6 bani
Articolul următorRomânia începe să simtă ‘beneficiile’ migrației necontrolate! Student palestinian cu cetățenie germană, și susținător al Hamas, declarat indezirabil timp de 10 ani. SRI: ”Risc de executare a unui atac terorist”