​Primăvara este, în mod tradițional, începutul sezonului de alergii. Anul acesta, parcă mai mult ca oricând, tot mai multe persoane din jurul nostru se plâng de faptul că se confruntă cu simptome de alergie din ce în ce mai agresive. Și vorbim inclusiv despre persoane care nu au mai avut astfel de probleme, în trecut. Care sunt însă cauzele? Ce simptome ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne trimită la medic? Și în ce măsură avem acces, în România, la teste de diagnostic și la tratament? Încercăm să găsim răspunsurile împreună cu prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog și președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.

Vremea neobișnuit de caldă din această primăvară a adus o explozie a polenului în aer

Alina Neagu: Primăvara devreme, asta înseamnând încă din luna februarie, începe să apară polenul de arbori, explică pentru HotNews.ro dr. Carmen Bunu-Panaitescu. Numai că anul acesta, din cauza vremii extrem de calde, a explodat practic și polenul de graminee – o familie de plante erbacee.

„Așadar, vorbim despre o combinație a două polenuri extrem de alergenice în cantitate foarte mare în același timp. Vremea poate influența apariția mai precoce a polenului și menținerea în cantitate mare în aer. Este și normal ca cei alergici să reacționeze mai puternic odată ce încărcătura de polen din aer este mai mare, mai ales în zilele când bate vântul, când este soare, iar polenul rămâne sus în aer”, explică medicul.

Medicii alergologi au constatat, în această perioadă, că numărul pacienților cu forme severe de rino-conjunctivită alergică este tot mai mare, iar unii dintre ei au inclusiv simptome care seamănă cu o criză de astm: „Din acest motiv este bine să se știe despre ce fel de polen este vorba, cât de mult este și cât durează acest sezon.”

Singura veste bună este că, în zilele ploioase anunțate în perioada următoare, polenul cade, iar simptomele nu mai sunt atât de severe, spune medicul.

Simptomele se pot menține mai mult de 6 luni pe an

„Alergia este o boală care depinde de prezența alergenului și de cantitatea lui, adică de cât de mult suntem expuși la alergen. Cea mai mare problemă o au cei polisensibilizați, adică cei care sunt alergici și la polenul de arbori, și la graminee și la ambrozie”, explică prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Practic, pentru acești pacienți, simptomele țin cel puțin șase luni pe an: „Începând cu primăvara până toamna târziu, adică septembrie-octombrie, simptomele vor fi prezente, pentru că în fiecare moment va fi un alergen în aer care va perpetua reacția alergică și va duce la agravarea simptomelor.”

Când ar trebui să mergi la medic?

Simptomele clasice ale unui pacient care suferă de alergie sunt strănutul în salve și nasul care curge – rinoreea apoasă: „Pur și simplu curge apă din nas. Cei care se confruntă cu această problemă se plâng adesea de faptul că folosesc un pachet – două de șervețele nazale pe zi”, potrivit dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Următoarele simptome sunt mâncărimea de nas și de ochi, mâncărimea în cerul gurii și mâncărimea urechilor, „pentru că reacția alergică cuprinde toată sfera aceasta ORL”.

Iar încet-încet se instalează cealaltă formă, chiar mai gravă din punctul meu de vedere al medicului Carmen Bunu-Panaitescu: obstrucția nazală: „Pur și simplu nasul este înfundat, pacientul nu mai poate respira și are o calitate a vieții extrem de afectată, inclusiv în ceea ce privește somnul – pacientul nu se poate odihni din cauza nasului înfundat. Gîndiți-vă că, în cazul unui alergic la toate tipurile de polen, înseamnă 6 luni de disconfort maxim pe an. Dacă face și rino-conjunctivită, se adaugă și simptomele la nivelul ochilor: ochi roșii, lărcimat, iar la unii pacienți se adaugă și mâncărimile de ochi. La unii pacienți, aceste simptome oculare sunt mai grave, așa încât pur și simplu nu pot ține ochii deschiși. Ei se scarpină mereu, lăcrimează din cauza scărpinatului, se suprainfectează, fac conjuctivite infecțioase. Ceea ce înseamnă, din nou, o mare afectare a calității vieții și a posibilității de a-și desfășura activitățile de zi cu zi.”

Iar lucrurile se complică și mai mult atunci când inflamația din căile respiratorii superioare – adică nas și gât – coboară încet-încet către bronșii. În acel moment apar și crizele de astm, foarte mult asociate cu alergia la ambrozie și câteodată chiar și cu alergia la graminee, explică dr. Carmen Bunu-Panaitescu:

„Și peste aceste polenuri se adaugă, din păcate, un alt alergen extrem de potent: este vorba despre sporii de fungi. Este un fel de ciupercă, numită Alternaria, extrem de agresivă, poate la fel de agresivă ca și ambrozia, care este în aer cam în aceeași perioadă de vară-toamnă și induce rinită și astm cu tuse, senzație de lipsă de aer, respirație șuierătoare și treziri nocturne, care sunt complicația cea mai gravă a acestor alergii respiratorii.”

Când ar trebui să ne adresăm medicului? „Dacă apar simptomele acestea de rinită, rino-conjuctivită, cu strănut în salve, rinoree, nas înfundat, mâncărimi de nas, gât, în același sezon, de mai multe ori, în ani consecutivi, se poate gândi oricine că este o alergie și atunci, împreună cu medicul de familie, poate pot să decidă un consult alergolog.”

citiți mai multe pe HotNews.ro

Articolul precedentLocul din România unde zimbrul este din nou “acasă”, după 200 de ani de la dispariția sa. Peste 180 de exemplare trăiesc libere în sălbăticie
Articolul următorVremea de Florii și de 1 Mai. ANM a emis prognoza meteo pentru Bihor în intervalul 22 aprilie – 5 mai 2024