Motivul pentru care unii oameni sunt ca un magnet pentru țânțari ar putea avea legătură cu săpunul pe care îl folosesc. Insectele sunt atrase de oamenii care folosesc anumite săpunuri, ceea ce sugerează că alegerea săpunului potrivit ne poate ajuta să ne ferim de creaturile a căror mușcătură provoacă mâncărime.
„Toată lumea miroase diferit, chiar și după aplicarea săpunului; starea ta fiziologică, felul în care trăiești, ceea ce mănânci și locurile în care mergi, toate afectează felul în care miroși. Săpunurile schimbă drastic felul în care mirosim, nu numai prin adăugarea de substanțe chimice, ci și prin cauzarea unor variații în emisia de compuși pe care deja îi producem în mod natural”.
O serie de experimente au descoperit că folosirea săpunului a afectat preferințele țânțarilor. „Ceea ce contează cu adevărat pentru țânțar nu este cea mai abundentă substanță chimică, ci mai degrabă combinațiile specifice de substanțe chimice, nu numai din săpun, ci și din mirosurile corporale.”
Atracția țânțarilor
Studiul a identificat patru substanțe chimice asociate cu atracția țânțarilor și trei care provocau repulsie – inclusiv un parfum de nucă de cocos și un compus floral folosit pentru a trata scabia și păduchii. Acestea au fost combinate pentru a crea și testa amestecuri de mirosuri atractive și respingătoare – care au avut un impact puternic asupra preferințelor țânțarilor.
Țânțarii sunt prezenți peste tot în lume, dar sunt mult mai mulți în locurile calde și umede. Chiar dacă mușcătura unui țânțar este relativ inofensivă, în unele țări există riscul de a fi mușcat de un țânțar care este purtător de malarie, febră dengue sau febră galbenă. Țânțarii care transmit infecții cu Zika, dengue si chikungunya înțeapă în timpul zilei și la amurg, în timp ce cei care sunt infectați cu malarie, înțeapă noaptea, potrivit The Sun. (sursa)