Telefoanele mobile au înlocuit demult ceasul deșteptător tradițional în majoritatea dormitoarelor, însă acest lucru poate avea efecte negative asupra somnului, atrag atenția specialiștii.
Când ținem telefonul lângă pat poate fi tentant să îl folosim atât înainte de a adormi, cât și pentru a întârzia momentul trezirii, apăsând butonul snooze dimineața, lucruri care ne pot afecta calitatea somnului.
Din acest motiv, specialiștii ne recomandă să revenim la clasicul ceas deșteptător, scrie CNN.
„Ideal, o persoană a dormit suficient, astfel încât, atunci când sună alarma, să fie odihnită și pregătită să se ridice din pat”, a spus Shalini Paruthi, medic specialist în somnologie la Spitalul John J. Cochran Veterans din St. Louis și profesor adjunct la Facultatea de Medicină a Universității St. Louis.
Apăsarea butonului de snooze o singură dată te-ar putea ajuta din punct de vedere psihologic să te trezești mai ușor, a adăugat ea. Dar de mai multe ori nu este recomandat, deoarece acest somn suplimentar nu este de calitate.
La sfârșitul nopții, oamenii trec prin cicluri de somn REM (mișcare rapidă a ochilor), a explicat Brandon Peters-Mathews, neurolog și specialist în ştiinţa somnului la Virginia Mason Franciscan Health din Seattle, într-un articol pentru CNN. Această etapă este esențială pentru procesarea memoriei și creativitate, iar întreruperea ei poate afecta funcționarea creierului.
În loc să setezi alarma mai devreme decât este nevoie și să apeși snooze de mai multe ori, este recomandat să ai un somn profund și neîntrerupt până în momentul în care trebuie să te trezești.
„Dacă nu ai dormit suficient sau nu ai avut un somn de calitate, este puțin probabil ca 5-10 minute suplimentare de somn să facă o diferență semnificativă. Dacă te trezești dimineața și nu te simți odihnit, cel mai bine este să te ridici din pat, să îți începi ziua și să iei măsuri care să îți asigure un somn mai bun în noaptea următoare”, a spus Joseph Dzierzewski, vicepreședinte senior al Fundației Naționale a Somnului.
În plus, dacă nu mai folosești telefonul pe post de alarmă, nu vei mai avea motiv să îl ții în dormitor, ceea ce îți poate îmbunătăți somnul.
Lumina puternică și conținutul de pe telefon te pot face mai alert în loc să te ajute să adormi, iar ecranele te pot face să amâni somnul și să dormi mai puțin decât ai planificat inițial.
De asemenea, având telefonul aproape, crește tentația de a-l folosi. În schimb, dacă telefonul este într-o altă cameră, este mai puțin probabil să te ridici din pat pentru a-l lua.
Cum să te trezești mai devreme și mai energic
Singura modalitate de a te trezi mai devreme și mai ușor este să ai un somn de calitate, a explicat Dzierzewski.
Majoritatea adulților ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte, conform Fundației Naționale a Somnului. Cu toate acestea, studiile arată că 60% dintre adulți nu respectă această recomandare.
„Atât lipsa somnului, cât și excesul acestuia pot fi problematice și pot afecta funcționarea zilnică”, a spus Dzierzewski.
Pentru un somn mai bun, Fundația Națională a Somnului recomandă câteva măsuri simple: expunerea la lumină naturală pe parcursul zilei, exerciții fizice de cel puțin 30 de minute timp de cinci zile pe săptămână, respectarea unor ore regulate pentru mese, evitarea meselor grele, a nicotinei, cofeinei și alcoolului înainte de culcare, menținerea unei rutine de relaxare înainte de somn, dormitul într-un mediu liniștit, răcoros și întunecat și renunțarea la dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare.
Dacă dormi suficient, dar tot nu te simți odihnit, ar putea fi momentul să consulți un medic specialist în somnologie pentru a verifica posibile tulburări de somn, cum ar fi apneea, sindromul picioarelor neliniștite sau insomnia, a mai spus Paruthi. (sursa)