Țara le-a oferit puține locuri de parlamentari românilor din diaspora, așa că a primit un vot mai mic, numeric, scrie Patrick Andre De Hillerin în Libertatea.

Cetățenii români care locuiesc în afara țării sau se află în afara țării în ziua alegerilor pot vota nelimitat doar la alegerile europarlamentare și la cele prezidențiale. Pentru că doar la aceste tipuri de alegeri votul nu este condiționat geografic.

În cazul alegerilor europarlamentare, fiecare partid prezintă o singură listă națională sau candidează independent, tot la nivel național.

În cazul alegerilor prezidențiale, de asemenea, candidaturile sunt naționale, nu județene sau locale. În cazul alegerilor locale este clar: se poate vota doar în localitățile de pe teritoriul național doar de către cei care au domiciliul sau reședința în acele localități.

De aceea, pe 27 septembrie nu au fost organizate secții de votare în străinătate și nici nu s-a putut vota prin corespondență.

Pentru mulți, însă, a fost o surpriză faptul că ieri și astăzi în diaspora nu au putut vota decât cei care au putut face dovada rezidenței în străinătate.

În turul al doilea al prezidențialelor de anul trecut, în străinătate au votat 944.077 de cetățeni români, record absolut ai celor 31 de ani de democrației post 1990.

Prin comparație, prezența la vot până la ora 20.00, ora României, a cetățenilor din diaspora este dezamăgitoare: puțin peste 250.000 de oameni. Dar numai prin comparație cu prezidențialele de anul trecut. Prin comparație cu parlamentarele din 2016, când au votat în străinătate doar 106.038 de cetățeni români, prezența de ieri și azi este deja un progres, reprezentând cel puțin o dublare.

Și, totuși, miza votului din diaspora nu este aceeași ca la europarlamentare și prezidențiale. Voturile sunt date doar pentru circumscripția românilor din străinătate și sunt aleși doar doi senatori și 4 deputați.

Exact reprezentativitatea unui județ precum Tulcea, care are o populație de aproximativ 200.000 de locuitori. Față de milioanele de români prezumați a trăi în străinătate, reprezentarea parlamentară este mai mult decât insuficientă.

De aceea, la parlamentare, nu cereți minuni de la diaspora. La așa reprezentativitate, exact atâtea speranțe, atâta implicare.


Citeşte întreaga ştire: De ce nu face diaspora diferența la aceste alegeri

Articolul precedentExit-poll ora 21: PSD – 30,2%, PNL – 29,3% (Camera Deputaților) / PSD – 30,3%, PNL – 29,4% (Senat)
Articolul următorPSD câștigă detașat alegerile parlamentare din 2020. După numărarea a 99% din voturi: PSD-30%, PNL-25%, USR PLUS-14%. Scor uriaș pentru AUR