În discursul de acceptare a premiului Oscar pentru cel mai bun actor, Joaquin Phoenix a vorbit despre cruzime, egoism și injustiție, dar și despre dragoste, generozitate, iertare și egalitate.

”Vă sunt atât de recunoscător acum, a spus acesta. Nu mă simt mai presus decât niciunul dintre colegii nominalizați și decât nimeni din această sală pentru că împărtășim cu toții aceeași dragoste – dragostea pentru film. Iar această formă de exprimare mi-a oferit o viață extraordinară. Nu știu unde aș fi fost fără ea.

Dar cred că cel mai mare dar pe care mi l-a oferit mie și multor oameni din industria noastră este oportunitatea de a ne folosi vocea în numele celor fără voce. Și mă gândesc mult la câteva dintre problemele majore cu care ne confruntăm împreună.

Mă gândesc că uneori ne simțim sau suntem făcuți să ne simțim precum campioni ai unor diferite cauze. Dar în ceea ce mă privește, eu văd similaritate. Cred – indiferent dacă vorbim despre inegalitatea de gen, despre rasism, despre drepturile persoanelor de același sex, ale populațiilor indigene sau despre drepturile animalelor, că vorbim de fapt despre lupta împotriva injustiției.

Vorbim despre lupta împotriva convingerii că o națiune, un popor, o rasă, un gen sau o specie ar avea dreptul să le domine, să le folosească sau să le controleze pe celelalte fără nicio impunitate.

Cred că ne-am deconectat de la natură! Mulți dintre noi se fac vinovați de o privire foarte egocentrică asupra lumii și mulți credem că suntem în centrul universului. Ne năpustim asupra naturii și o jefuim de resurse. Ne simțim îndreptățiți să inseminăm artificial o vacă și să-i răpim apoi vițelul, chiar dacă strigătele ei de durere sunt inconfundabile. Îi luăm apoi laptele care trebuia să fie al vițelului și îl folosim la cafea sau la cerealele de dimineață.

Ne temem de ideea unei schimbări personale pentru că avem convingerea că trebuie să sacrificăm ceva, să renunțăm la ceva. Dar ființele umane, în cele mai bune momente ale lor, sunt atât de inventive și de creative și putem crea, putem implementa metode de schimbare care să fie benefice tuturor ființelor vii și mediului înconjurător.

Am fost o persoană necinstită la viața mea, am fost egoist. Am fost crud câteodată și s-a lucrat greu cu mine și vă sunt recunoscător multora din această sală pentru că mi-ați dat o a doua șansă. Cred că asta ne face cei mai buni: atunci când ne sprijinim reciproc. Nu atunci când ne anulăm unii pe alții pentru greșelile din trecut, ci atunci când ne ajutăm unii pe alții să creștem. Când ne educăm unii pe alții și când ne conducem unii pe alții spre izbăvire.

Când avea 17 ani – a încheiat actorul în lacrimi, fratele meu, River (decedat – n.r.) a scris un vers: mergeți să-i salvați pe alții cu dragoste, iar pacea va urma.”

Articolul precedent67% dintre maghiari și 25% dintre germani cred aceste lucruri. România este atinsă direct!
Articolul următorUnde au fost… dispăruți protestatarii?