Închiderea termocentralei din Doicești a avut consecințe devastatoare pentru localnici și cei 3.000 de oameni care au rămas fără locuri de muncă. Acum, însă, soarta regiunii s-ar putea schimba: România plănuiește să construiască șase reactoare nucleare modulare mici (SMR) pe locul fostei termocentrale. Dacă ideea va fi implementată cu succes, ar putea aduce înapoi mii de locuri de muncă și multe investiții. Dacă nu, România ar putea pierde miliarde de euro, iar drumul spre o economie verde și îndeplinirea obiectivelor climatice impuse de UE va fi unul încă și mai abrupt, scrie Politico.


Raul Nețoiu: Constantin Stroe a crescut într-un apartament din care se vedea termocentrala Doicești de 40 de hectare care era cândva inima comunei Șotânga. Stroe a fost primarul comunei timp de 24 de ani și a fost martor la efectul devastator pe care închiderea centralei, care lăsat 3.000 de oameni fără locuri de muncă, a avut-o asupra localnicilor acum un deceniu.

„A fost un colaps total, o lipsă de încredere în viitor pentru că nu aveau nicio perspectivă”, a spus Stroe din biroul său municipal înconjurat de drumuri goale și case de cărămidă dărăpănate.

Un sfert din populația muncitoare a părăsit comuna de 7.000 de oameni, care se află în apropiere de Târgoviște. „Familiile s-au destrămat. Unii au rămas, alții au plecat la muncă în străinătate.”

Acum, soarta regiunii s-ar putea schimba. România plănuiește să construiască șase reactoare nucleare în miniatură pe locul fostei termocentrale din Doicești.

Ideea din spatele tehnologiei SMR (reactoare modulare mici) este, în teorie, foarte inteligentă. Este o metodă de a produce reactoare nucleare mici care ar putea cândva să fie reproduse și construite la scară largă pentru o fracțiune din costul și timpul necesar marilor proiecte de construcție a centralelor nucleare tradiționale.

Dacă ideea va fi implementată cu succes, ar putea aduce înapoi mii de locuri de muncă, în timp ce investitorii s-ar grăbi să profite de energia electrică ieftină cu care rețeaua locală ar fi alimentată.

Proiectul ar ajuta România în privința reducerii emisiilor de carbon și satisfacerii nevoii tot mai mari pentru electricitate.

Dacă proiectul va eșua, însă, miliarde de euro de la buget s-ar duce pe apa sâmbetei, iar România va avea de urcat un drum încă și mai abrupt pentru a trece la o economie verde și pentru a îndeplini obiectivele climatice impuse de UE.

Bruxellesul se teme să nu rămână în urma Chinei și SUA în cursa pentru tehnologia curată

Este un experiment pe care multe alte țări europene îl urmăresc cu atenție. În ultimele luni, multe state din UE și-au exprimat interesul pentru construcția unor reactoare asemănătoare în speranța că tehnologia va insufla din nou viață în regiunile care au fost cândva centre ale exploatării de cărbune și că le va ajuta să respecte limitele de poluare impuse de Bruxelles.

Proiectul prezintă un interes mare și pentru Bruxelles, care se teme că va pierde cursa pentru a deveni un jucător important pe piața tehnologiei curate în fața Chinei și a Statelor Unite.

Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii formarea unei alianțe industriale care să strângă laolaltă producători locali, bănci și firme din domeniul energiei pentru a construi „un lanț de aprovizionare UE puternic” și pentru a utiliza tehnologia SMR începând cu prima parte a următoarei decade.

Dar, cu toate că aceste tehnologii au un potențial foarte mare, nimeni nu știe sigur dacă, în acest moment, ele pot oferi rezultatele căutate, potrivit lui Silvain Cognet-Dauphin de la S&P Global.

După mai mulți ani în care sectorul energiei nucleare a fost ignorat, Europa a devenit din nou foarte interesată de acest aspect după izbucnirea războiului din Ucraina și oprirea livrărilor de combustibili fosili din Rusia.

România face parte din grupul țărilor europene care mizează pe energia nucleară condus de Franța

Grupul de țări europene care mizează pe energia nucleară, din care face parte și România și care este condus de Franța, și-a propus să mărească capacitatea de producție a energiei nucleare în UE cu 50% până în 2050.

Alte țări au început să își arate și ele interesul față de reactoarele în miniatură, printre care se numără Suedia, Franța, Finlanda, Olanda, Estonia, Italia, Polonia, Bulgaria, Belgia și Cehia.

Bucureștiul conduce plutonul. Fiind prima țară din UE care a aprobat folosirea tehnologiei SMR, România își propune să instaleze cel puțin unul dintre cele șase reactoare pe care le are în plan la Doicești până în 2030.

Guvernul a promis că va renunța de tot la cărbune până cel mai târziu în 2032, ceea ce va afecta multe locuri de muncă și capacitatea României de a genera destulă energie electrică într-o perioadă în care cererea este în creștere.

În comparație cu reactoarele tradiționale, noua tehnologie produce doar o fracțiune – între jumătate și o cincime – din capacitatea centralelor nucleare obișnuite, mai precis 300 de megawați.

Capacitatea de producție mai mică are și avantaje: reactoarele pot fi conectate direct la rețelele electrice locale fără să fie nevoie de construcția unei noi infrastructuri. Acestea vor putea fi folosite pentru a stabiliza alimentarea cu energie atunci când ea nu poate fi obținută din sursele eoliene și solare.

„Prima uzină verde de oțel din Europa”, la Doicești

La Doicești, se plănuiește ca reactoarele să pompeze hidrogen și electricitate în „prima uzină verde de oțel din Europa” și într-o fabrică locală de ciment, potrivit lui Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, care deține 50% din proiect. În acest fel vor fi create până la 4.000 de noi locuri de muncă în regiune.

Există o singură problemă: reactoarele de mici dimensiuni nu există încă. Uitându-ne la mormanele de moloz care se întind pe locul fostei termocentrale, este greu de imaginat cum ar putea un astfel de reactor să prindă viață în mai puțin de șase ani.

Versiuni mai vechi ale tehnologiei au fost deja folosite, în cazul submarinelor nucleare, portavioanelor și spărgătoarelor de gheață, dar numai două modele dintr-un total de 108 operează în acest moment în toată lumea – în Rusia și în China.

Potrivit lui Igor Pioro, un cercetător din domeniul nuclear, tehnologia SMR ar trebui folosită doar în cazul regiunilor izolate care nu se pot alimenta cu energie electrică din rețele locale, precum minele din Siberia pe timp de iarnă, și nu în cazul regiunilor care sunt deja conectate la rețelele electrice ca cele din UE.

Citește mai mult pe digi24.ro.

Articolul precedentCâți ani trebuie să muncești pentru pensia minimă
Articolul următorTrump se compară cu Navalnîi, mort în închisoare, în ziua în care era amendat cu 355 de milioane de dolari pentru fraudă financiară