Cifrele arată că în 2020 numărul femeilor care au rămas șomere este mai mare decât numărul bărbaților. De ce s-a întâmplat acest lucru, am încercat să aflăm cu ajutorul unor specialiști în resurse umane și sociologi. În unele joburi, cercetările au arătat că „angajatorii decid să păstreze bărbații pentru că sunt stereotipați ca fiind mai puternici fizic și mai adaptabili. În plus, angajatorii tind să păstreze oameni de același gen cu ei”.

Conform datelor publicate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul pandemiei, numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50%, în timp ce a bărbaților șomeri cu doar 16%.

„Chiar dacă rata șomajului rămâne în continuare mai ridicată în rândul bărbaților, în termeni absoluți două treimi dintre persoanele intrate în șomaj în 2020 au fost femei”, scrie în PNRR.

Am stat de vorbă cu specialiști din domeniul resurselor umane, dar și sociologiei, pentru a înțelege mai bine care au fost factorii care au dus la aceste rezultate, modul în care contextul pandemic a generat aceste cifre, dar și cum se prezintă situația în viitor.

„Structural, situația era deja disproporționată înainte de pandemie”

Sociologul Dani Sandu crede că există mai multe dimensiuni care contribuie la datele de mai sus, iar una dintre ele ține de structura pieței muncii de la noi din țară.

El aduce în vedere faptul că există un gender gap în mai toate statele din Uniunea Europeană, dar, în România, femeile sunt ocupate în mult mai mică măsură decât bărbații (61% față de 80%).

Sandu subliniază faptul că ecartul crește și mai mult, dacă scoatem de la socoteală pe cei ocupați strict în agricultură.

„Din punct de vedere structural, situația era deja disproporționată înainte de pandemie. Faptul că mai multe femei și-au pierdut locul de muncă, deși ele erau oricum mai puține angajate, arată cât de dura este situația”, explică el.

Conform datelor Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în 2020 au fost înregistrați 13% șomeri în plus, iar repartiția pe sexe dovedește o creștere mai mare a șomajului femeilor (+18%) față de bărbați (+8%).

Raluca Pârvu, business manager, BPI Group, vorbește despre aceste statistici, dar spune că ele nu arată decât parțial realitatea, dacă ținem cont de definiția șomajului înregistrat, folosită de autorități, sau de numărul mare de persoane care lucrează în gospodărie (mai ales femei).

„Cifrele reflectă datele oficiale, adică numărul persoanelor care sunt în evidența statului ca fiind șomere (acele persoane care și-au depus dosar de șomaj). Este foarte probabil ca cifrele reale din economie să indice o diferență mai mică între șomerii bărbați și femei”, completează Bogdan Badea, CEO eJobs România.

puteți citit materialul întreg pe HotNews.ro

Articolul precedentCîțu a tăiat banii Bisericii, dar acum îi cere ajutorul. Vrea ca preoții să se implice în campania de vaccinare deși nu sunt medici!
Articolul următorCredeți că cineva vrea să iasă din câmpul muncii cu picioarele înainte? Ghinea: ASTA este prezumpția pe care mergem!!