Emmanuel Macron a anunțat duminică seara dizolvarea Adunării Naționale, după victoria extremei drepte la alegerile europarlamentare, transmite AFP.

Primul tur de scrutin va avea loc pe 30 iunie, iar cel de-al doilea pe 7 iulie. „Este o decizie serioasă și cu greutate, dar mai presus de toate este un act de încredere”, a spus el.

„În câteva momente, voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur”, a declarat șeful statului într-o intervenție televizată după anunțarea rezultatelor.

Rezultatul alegerilor europene „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”, iar „ascensiunea naționaliștilor și a demagogilor este un pericol pentru națiunea noastră”, a adăugat el.

„Acest lucru este mai bun decât toate aranjamentele, decât toate soluțiile precare. Încredere în Franța, pentru a modela viitorul și nu pentru a se replia. Am auzit mesajul dumneavoastră și nu-l voi lăsa fără răspuns. În acest moment de adevăr democratic, și chiar dacă sunt singurul politician fără termene electorale personale, știu că pot conta pe voi. Franța are nevoie de o majoritate clară, cu calm și armonie. A fi francez înseamnă, în fond, să alegi să scrii istoria în loc să o suporți”, a continuat el. (sursa)

Articolul precedentREZULTATE EXIT-POLL ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2024. Alianța PSD-PNL a câștigat 54% din voturi, partidul lui Cioloș nu a trecut pragul
Articolul următorESTIMĂRI. PSD a câștigat cele mai multe voturi pe plan național la alegerile locale