După o lungă perioadă de ezitări, aprobări și abrogări, Guvernul a semnat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani, decizia finală urmând să revină Parlamentului. Sunt și excepții: Primarii, parlamentarii, miniștrii – informează profit.ro.

Sistemul de interzicere a acestui cumul a mai fost introdus în 2009, în contextul crizei financiare, de Guvernul Boc, pentru venituri care depășeau un anumit plafon – fiind exceptați, de exemplu, profesorii – dar a fost abrogat în 2014 de Guvernul Ponta. Atunci, cumulul pensiei cu salariul plătit de stat a fost permis doar pentru pensiile în valoare de până la 1.500 lei, persoanelor care depășeau acest plafon fiindu-le interzis cumulul celor două venituri.

Ideea a revenit în februarie, când ministrul Muncii a anunțat că pregătește un proiect de lege prin care să fie interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

Asta după ce actul normativ a fost indicat ca fiind în pregătire încă de la finele anului 2019, după care s-a așternut tăcerea, urmând un an electoral 2020.

Date analizate de Profit.ro relevă însă că persoanele care aleg să lucreze și după pensionare fac acest lucru într-o măsură mai mare în mediul privat. Din cei peste 209.000 pensionari care erau și angajați în ianuarie anul acesta, doar 14,6% lucrau în sistemul public, în timp ce, la nivelul economiei, masa angajaților statului reprezintă aproape 28% din numărul total de angajați. 

citiți mai mult pe profit.ro

Articolul precedentPreţul cărnii de porc va creşte cu minimum 25% pentru consumator
Articolul următorRaluca Turcan: „Atât de tare va scădea puterea de cumpărare, încât cu o pensie de 1.500 de lei se va cumpăra ce se cumpără acum cu 500 de lei”