Timp de 8 ani, în perioada 2009-2017, companiile vicepremierului Dragoș Anastasiu au mituit un inspector ANAF pentru a nu avea probleme la controale, potrivit unei anchete DNA, finalizată în 2023 cu o condamnare definitivă a funcționarului de la Fisc, care a luat șpagă. Anastasiu a recunoscut mituirea angajatei ANAF atât în fața procurorilor DNA, cât și a judecătorilor. Nici el, nici angajații săi nu au fost puși sub acuzare pentru că firma, prin partenerul său de afaceri, a fost cea care a depus denunțul la DNA.
- Informațiile privind implicarea companiei vicepremierului Dragoș Anastasiu în dosarul de corupție au fost semnalate de Realitatea și se regăsesc în hotărârile Tribunalului și Curții de Apel București, consultate de HotNews.
- HotNews a solicitat un punct de vedere pe acest subiect vicepremierului Dragoș Anastasiu, însă acesta nu a răspuns până la publicarea articolului. Anastasiu a reacționat în schimb pe Facebook, mai târziu, afirmând că imediat cum a aflat despre situația din firma sa a acționat „corect și în spiritul legii: „Fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare”.
- Anterior reacției lui pe Fcaebook, Guvernul a transmis un comunicat în care precizează că vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost audiat ca martor în dosarul respectiv. „Nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA”. „Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, au comunicat reprezentanții Guvernului.
Audiat în calitate de martor, atât în faza de urmărire penală, cât și în cele două etape ale procesului din instanță, Dragoș Anastasiu a recunoscut faptele de corupție care s-au întins pe parcursul a 8 ani.
El a explicat și de ce a ales să accepte propunerea inspectorului care venise să îi controleze firmele, deși a perceput că este vorba de „un șantaj”, după cum a declarat în instanță. Anastasiu a considerat că dacă nu va oferi mită funcționarului ANAF, compania sa riscă să fie închisă, iar angajații „să rămână pe drumuri”. Actualul vicepremier a mai declarat la audieri că funcționarul amenințase un director din companie că „îi va băga patronul în pușcărie”.
Cum a pornit totul
În februarie 2018, unul dintre partenerii de afaceri a lui Dragoș Anastasiu, Cristian Băciucu, a depus un denunț la DNA, reclamând faptele de corupție ale unui inspector ANAF.
Acționar în cadrul Touring Europabus Romania, companie deținută de Anastasiu, Băciucu relata cum a ajuns compania să plătească „taxă de protecție” unui funcționar ANAF pentru a nu avea probleme.
Dragoș Anastasiu și Cristian Băciucu erau „factori decidenți” în cadrul grupului Eurolines, din care făcea parte și Touring Europabus, potrivit documentelor din dosarul soluționat de Tribunalul și Curtea de Apel București. Deținut de Dragoș Anastasiu, Eurolines este un holding de referință în domeniul transporturilor și turismului din Europa.
În anul 2009, Touring Europabus Romania a fost vizată de un control ANAF, determinat de o solicitare de rambursare de TVA. În urma verificărilor au fost constatate o serie de nereguli în statele de plată ale salariaților, iar unul dintre membrii echipei de control i-a avertizat că se vor alege cu plângere penală și „închiderea societății”.
Angela Burlacu era consilier principal în cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, din cadrul ANAF și ea a fost cea care a oferit soluția de „optimizare” pentru compania lui Anastasiu. I-a asigurat pe directorii din companie că are trecere la șeful ei, Cătălin Cojocaru, care la acea vreme era director general adjunct al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
Consultanță fictivă oferită de firma familiei inspectoarei ANAF
Pentru a se asigura că totul va ieși așa cum își dorește, funcționara ANAF a solicitat o întrevedere cu Dragoș Anastasiu. Întâlnirea și detaliile discuțiilor au fost confirmate de Anastasiu în instanță.
Dragoș Anastasiu a declarat la audieri că funcționara ANAF i-a solicitat să încheie un contract de consultanță cu societate nominalizată de ea (firma deținută de fiii ei, n.r.) „pentru a regla disfuncționalitățile”. Burlacu l-a asigurat pe Anastasiu că în acest fel se va încheia repede controlul şi rambursarea TVA se va produce rapid.
În fața judecătorilor, Dragoș Anastasiu a declarat că „a perceput această propunere ca pe un fel de şantaj, dar şi ca fiind o formă de protecţie în relaţia cu ANAF, spunându-i-se că totul va fi bine”.
În schimbul contractului încheiat cu firma familiei inspectorului ANAF, compania lui Anastasiu a plătit o prestație lunară de 2.000 de euro, fără să primească nicio consultanță în schimb. Serviciile au fost fictive, după cum au recunoscut Anastasiu și angajații săi la audieri.
De aproximativ cinci ori a mers fiul și nora inspectoarei Burlacu la sediul companiei lui Anastasiu, pentru a face act de prezență.
Vacanțe pentru familia și prietenii inspectoarei
Martorul Anastasiu Dragoş a arătat în faţa instanţei că „în cele din urmă contractul cu Marian Feli a fost unul fictiv, întrucât cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu”, au reținut judecătorii în hotărârea de condamnare a inspectoarei Burlacu și a unuia dintre fii.
Pe lângă remunerația lunară de 2.000 de euro, funcționara ANAF a solicitat și a beneficiat de zeci de vacanțe din partea companiei lui Anastasiu. Serviciile turistice oferite pe parcursul celor opt ani erau mascate tot sub forma unor relații comerciale. Burlacu solicita vacanțe în locații de lux din Europa și Asia, atât pentru ea, cât și pentru persoane din anturajul său, serviciile turistice, oferite cu titlu de mită, fiind pentru grupuri întregi și de câte 12 persoane.
Peste 150.000 de euro, mai exact 784.136,82 lei, este suma pe care compania lui Dragoș Anastasiu a plătit-o vreme de opt ani inspectoarei ANAF pentru protecție, potrivit documentelor instanței. Suma cuprinde atât banii plătiți lunar pentru consultanța fictivă, cât și pentru serviciile turistice.
Unul dintre directorii lui Anastasiu a declarat la audieri că la un moment dat – fără a putea indica o dată exactă – a decis să diminueze valoarea contractului încheiat cu firma inspectoarei ANAF.
Teama că „îl bagă pe patron în pușcărie”
Directorul economic în cadrul societății lui Dragoș Anastasiu, Daniela Şerban, a relatat judecătorilor că nu a renunțat la contract de teamă că Angela Burlacu, lucrând în cadrul ANAF, putea veni să le facă probleme, dar şi că în momentul în care încerca să încheie acest contract inspectoarea îi spunea că vrea să îl prelungească.
Șerban a mai declarat că îl informa periodic pe Dragoș Anastasiu despre pachetele turistice achiziţionate de inspectoarea Burlacu.
Un alt director din cadrul companiei lui Anastasiu, Roxana Stan, a relatat în instanță despre presiunile funcționarei ANAF.
„Inculpata Burlacu le-a spus că sunt inconştienţi şi că nu îşi dau seama cât de gravă este situaţia, spunându-le inclusiv că îl bagă pe patron la puşcărie. Inculpata i-a spus că este vorba de un caz penal”, se menționează în hotărârea instanței consultată de HotNews.
Cum s-a finalizat cazul
Angela Burlacu și fiul ei, Dragoș-Cristian, au fost singurii trimiși în judecată la finalul anchetei DNA. În cazul lui Anastasiu și a angajaților acestuia, procurorii au aplicat clauza de nepedepsire pentru că au denunțat faptele de corupție chiar și după 8 ani.
În instanță, inspectoarea ANAF a negat acuzațiile, susținând că de fapt banii și serviciile turistice oferite de compania lui Anastasiu reprezentau un ajutor pentru fiul ei bolnav.
Anastasiu a infirmat situația, declarând în instanță că societățile sale obișnuiau să facă acte de caritate, însă de fiecare dată erau încheiate contracte de sponsorizare, nicidecum de prestări servicii.
De altfel, apărarea funcționarei ANAF a fost considerată ridicolă de către judecători.
Pe 22 iunie 2023, Angela Burlacu a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București la 5 ani și 2 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. În cazul fiului ei, judecătorii au încetat procesul penal pentru că a intervenit prescripția. (HotNews.ro)