Sfecla roșie, foile de ceapă și urzicile sunt coloranți folosiți tradițional de gospodinele din satele Moldovei, pentru vopsirea ouălor de Paște. Procedura nu e complicată, dar cere timp și răbdare.
Înainte de se apuca de treabă, dimineață, gospodarii adună toate crengile uscate și resturi de prin curte și aprind mai multe focuri, în grădină.
Apoi, femeile pregătesc vopseaua pentru ouă. Folosesc doar coloranți naturali, așa cum au învățat de la mamele și bunicile lor.
Ecaterina Hulea, culegătoare de folclor: „În primul vas voi face culoarea verde. Pun frunzele de urzică moartă, așa o numim noi popular. Am pregătit sfeclă roșie pentru culoarea roșie. O punem și pe asta la fiert. Iar în al treilea vas eu pun coji de ceapă. Deja am mai pus, mai pun și acuma, să îmi iasă culoarea galben-maronie.”
Când apa deja fierbe, ouăle sunt puse în vase și lăsate 10 minute. Cine vrea să obțină și modele, le leagă într-un ciorap în care adaugă foi de ceapă sau frunze de diferite forme.
Fiecare amănut contează: la final, ouăle vopsite sunt așezate pe un strat verde, de grâu încolțit.
Gospodină: „Noi punem grâul la încolțit din septembrie-decembrie, ca să îl avem frumos crescut pentru Prohod. Şi merge la biserică şi îl punem pe masa unde se trece “sub aer” şi acolo rămâne până la 12 noaptea.”
De joi, femeile vor începe să pregătească pască și cozonacii pentru masa de sărbătoare. (sursa)