Primarul comunei Derna, Iarko Daniel Segheciu transmite tuturor celor care sărbătoresc în aceste zile Învierea Domnului, gânduri calde, multă sănătate și momente binecuvântate alături de cei dragi!

Derna este o comună din partea de nord-est a Bihorului în care conviețuiesc în pace și respect reciproc, conform primarului, reformați, catolici și protestanți, pe lângă majoritatea ortodoxă. De altfel, conform ultimelor date, la Derna trăiesc, pe lângă români, aproape 7% maghiari dar și peste 19% etnici slovaci.

O parte dintre ei au participat și azi, la slujba organizată la biserica Romano-Catolică din Derna, iar apoi, în familie, la masa de Paști. Meniurile variază de la sat la sat, dar nu lipsesc ouăle vopsite, tradiționala supă de găină cu tăiței, carne fiarta cu garnitură de cartofi cu chimen, hrean cu șunca fiartă și, desigur, cozonaci.

Cam așa e pe la noi prin Derna, ne spune un localnic. După slujbă, toată lumea pleacă la masă în familie, iar de luni mergem cu stropitul.

De regulă, se ținea și un bal mare în Șinteu unde se adunau mulți tineri slovaci din județul Bihor și nu numai, pentru că satele erau înțesate cu familii întoarse din Cehia și Slovacia pentru a sărbători aici, în țară, dar fiind circumstanțele cum sunt, acum fiecare petrece în cadru restrâns anul acesta.

Articolul precedentSub Voiculescu, România nu mai face transplant pulmonar. Pacienții vor ajunge în Italia!
Articolul următorCîmpeanu: În 8 săptămâni de cursuri au fost folosite sub 2% din testele antigen rapide la dispoziţie în şcoli. Un insucces major