În nord-estul judeţului Braşov, pe teritoriul comunei Racoş, se află ultimul vulcan care a erupt în România. Din 2005, zona este rezervaţie naturală, scrie adevarul.ro.
Aria naturală cu o suprafaţă de 95 hectare se află în partea sud-estică a Transilvaniei (în zona de contact a Munţilor Baraoltului şi Harghitei cu Munţii Perşani) şi cea nord-estică a judeţului Braşov, în imediata apropiere a drumului judeţean (DJ131A) care leagă satul Mateiaş de Augustin.
Rezervaţia naturală reprezintă o arie naturală în a cărei perimetru se află formaţiuni bazaltice (forme spectaculoase şi diversificate: tufuri vulcanice, lapili, lave şi scorii vulcanice; rezultate în urma unor activităţi de erupţii intense) atribuite Cuaternarului. Complexul Geologic Racoşul de Jos se suprapune sitului Natura 2000 – Dealul Homoroadelor.
Se poate ajunge în rezervaţie cu maşina, dar şi cu trenul. Drumul de maşină este bun, iar peisajul de până acolo încântător, cu dealuri acoperite de iarba de un verde crud şi pomi ce stau precum grănicerii de pază. Se poate ajunge cu maşina până la o distanţă de circa 700 de metri de craterul vulcanului.
Nu departe de craterul vulcanului se află alte două atracţii turistice: Lacul de Smarald şi coloanele de bazalt. Lacul este înconjurat de formaţiuni de bazalt şi are o culoare verde-albăstruie. În trecut, aici a fost cariera Brazi, o căldare gigant care a permis strângerea apei, care a şi fost numită „Lacul de Smarald” datorită culorii apei. La aproximativ 600 de metri, în partea opusă lacului, la fel de ascunse, se află coloanele de bazalt, formaţiuni care au luat naştere prin răcirea rapidă a lavei vulcanice, având înălţimi între 10 şi 15 metri.
Citeste mai mult: adev.ro/qbdrrc