O echipă de oameni de știință de la Universitatea Bergen din Norvegia, care a publicat un studiu important în revista PLOS Medicine în luna martie 2022, a descoperit cum poți să trăiești mai mult. Experții au constatat că un rol esențial pentru a prelungi durata vieții îl are dieta optimă, bazată pe legumefructe, leguminoase, cereale integrale și pe reducerea cantităților de carne roșie și a băuturilor bogate în zahăr.

Pentru a realiza studiul, cercetătorii au folosit o tehnică de modelare predictivă bazată pe meta-analize și date de la Global Burden of Disease (GBD) din Statele Unite, potrivit Verve Times.

Experții au analizat ratele de deces și speranța de viață, pentru a estima cum se modifică longevitatea odată cu schimbările din dietă, legate de consumul de fructe, legume, cereale integrale, rafinate, leguminoase, nuci, pește, oră, lapte, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr.

Astfel, cercetării din Norvegia au descoperit că dieta ”optimă” este compusă dintr-un aport substanțial de cereale integrale, leguminoase, pește, fructe, legume și include și câteva nuci.

Pe lângă acestea, este importantă și reducerea, în același timp, a cantităților de carne roșie și procesată, a cerealelor rafinate și a băuturilor îndulcite cu zahăr.

Experții au constatat că o schimbare susținută de la o dietă tipic occidentală la dieta optimă de la vârsta de 20 de ani ar crește speranța de viața cu mai mult de un deceniu, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Trecerea de la o dietă tipică la una optimă la vârsta de 60 de ani, ar crește speranța de viață cu 8 ani la femei și cu 8,8 ani la bărbați, iar dacă schimbarea s-ar face la 80 de ani, atunci mărirea duratei de viață ar fi de 3-4 ani, au spus experții. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.