Ludovic Orban s-a obişnuit în ultimul timp să lanseze atacuri violente la adresa Curţii Constituţionale şi chiar să conteste ordinea constituţională. Joi seara, premierul a cerut nici mai mult, nici mai puţin decât desfiinţarea CCR, acuzând politizarea Curţii. O cu totul altă atitudine avea Orban în urmă cu 10 ani, când ameninţa cu greva parlamentară dacă actuala sa colegă de partid, Roberta Anastase, continua să blocheze numirea lui Valer Dorneanu la CCR.
“Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban (PNL) a declarat, miercuri, că, în cazul în care preşedintele Camerei, Roberta Anastase, nu semnează decizia de desemnare a lui Valer Dorneanu pentru CCR, el nu va mai participa la şedinţele Biroului Permanent în semn de protest faţă de acest „abuz”. Orban a precizat că i-a comunicat acest lucru Robertei Anastase. El a menţionat că, dacă Anastase nu semnează decizia de desemnare a lui Valer Dorneanu – candidatul propus de PSD pentru un post de judecător la Curtea Constituţională – el nu va mai participa la şedinţele conducerii Camerei în semn de protest faţa de acest „abuz grosolan” din partea preşedintelui forului legislativ.” – Ştire Mediafax, 2 iunie 2010 (via inpolitics.ro)
Nemulţumit de deciziile CCR prin care s-au desfiinţat acte normative neconstituţionale adoptate de Guvern, Ludovic Orban susţine că judecătorii constituţionali reprezintă interesele unor partide politice şi ar trebui înlocuiţi cu magistraţi care să fie inamovibili. Ce ignoră Ludovic Orban este faptul că şase dintre cei nouă judecători ai CCR sunt foşti magistraţi, unul este profesor de drept constituţional şi doar doi sunt foşti deputaţi. Mai mult, articolul 145 din Constituţie prevede deja că “judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia”. (sursa)