Slovacia va redeschide la jumătate din capacitate teatrele, sălile de cinema şi bisericile începând de luni, iar sălile de fitness şi piscinele vor putea opera cu un număr limitat de vizitatori, ca parte din demersul de relaxare a restricţiilor impuse pentru a frâna răspândirea coronavirusului, a anunţat prim-ministrul Igor Matovic, potrivit Reuters şi Agerpres.

  • Zilele trecute, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă România nu va urma exemplul Slovaciei de testare în masă. Preşedintele a răspuns că trebuie văzut dacă măsura dă rezultate în Slovacia. “Să vedem dacă funcționează măsura și atunci, v-am spus de data trecută când a fost în discuție chestiunea, dacă se dovedește că măsura este oportună și realizabilă, atunci cu siguranță putem să discutăm și cu experții noștri să vedem ce părere au. Însă, deocamdată, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă testările în masă, ci testările țintite pentru a găsi contacții unei persoane care este găsită pozitivă”, a afirmat Iohannis. (sursa)

Testarea în masă a fost cerută insistent săptămâna trecută și de senatorul bihorean Florian Bodog (PSD), fost ministru al sănătății:  

”Testarea în masă nu este un moft și nici o solicitare electorală. Este singura soluție prin care, în sezonul rece, oamenii cu simptome pot ști dacă este sau nu necesar să se izoleze. Titlul gratuit al acestei testări nu este dat de vreo solicitare politică, ci de realitatea economică din teren. Dacă pensiile ar fi crescut cu 40%, dacă salariile profesorilor ar fi făcut la fel, dacă alocațiile s-ar fi dublat, dacă antreprenorii ar fi fost sprijiniți, poate că am fi fost într-o zonă salarială în care românii să-și fi permis să se testeze în privat. Cum Guvernul nu a făcut niciuna dintre cele enumerate mai sus, acum, nu mai are, moral și profesional, pe unde scoate cămașa. Trebuie să cedeze în fața matematicii elementare și să demareze, de îndată, procedura de testare gratuită în masă a cetățenilor.” (sursa)

Articolul precedentKlaus Iohannis respinge legea care dublează alocațiile copiilor
Articolul următorCum s-a schimbat Orban în 10 ani: Actualul premier se lupta pentru Valer Dorneanu în 2010, iar acum acuză politizarea CCR…